23948sdkhjf

Forskere tegner god lyd ind i arkitekt-skitser

Nu kan arkitekter snart høre lyden i den bygning, som er på tegnebrættet. Forskningssamarbejde mellem DTU og Henning Larsen Architects sikrer bedre akustik

Videnskabelige akustik-beregninger vil fremover indgå i de første skitser fra arkitekterne hos Henning Larsens tegnestue.

DTU-forskeren Finnur Pind, som arbejder på sit ph.d-projekt, er i fuld gang med at levere data, modeller og simulationer, der også skal bruges i et såkaldt virtual reality-værktøj til kunderne.

Det betyder, at bygherrer og fremtidige brugere af en bygning vil kunne både se og lytte til forholdene i et kommende byggeri.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har uden held forsøgt at få en kommentar fra Finnur Pind, som har barselsorlov, men i en pressemeddelelse fra DTU siger han:

- Ved hjælp af mine modeller vil værktøjet give arkitekterne svar på, hvordan det akustiske miljø vil være i de skitser, de arbejder med. De eksisterende akustik-værktøjer er detaljerede og udviklet til de sidste faser af et projekt. Mit er derimod tænkt til de tidlige faser, hvor de overordnede beslutninger om udformning bliver taget.

Flere undersøgelser viser, at akustik og lyd har stor betydning for vores indlæring og arbejdspræstation - både i undervisningslokaler og på job. Og tingene er ikke bare sort-hvide: For eksempel øges produktiviteten i et storrumskontor ikke ved bare at dæmpe samtlige lyde. Derimod bliver de fleste stimuleret ved svagt at kunne høre, at andre arbejder omkring dem.

Traditionelt har arkitekternes første skitser haft fokus på at skabe en smuk og funktionel bygning. Senere i processen blev akustik-eksperter inddraget.

- Når arkitekterne derimod fra starten har den rette viden om eksempelvis lysets og akustikkens betydning for et velfungerende undervisningslokale eller kontorlandskab, kan de skabe både bedre og billigere nybyggerier, siger Jakob Strømann-Andersen, leder af Henning Larsen Architects’ afdeling for bæredygtighed, i DTUs pressemeddelelse.

- Det bliver ikke længere nødvendigt efterfølgende at investere store summer i lyddæmpende paneler til vægge og loft. Det skyldes, at arkitekten med sit materialevalg og rumindretning allerede har taget højde for at skabe god akustisk, siger Jakob Strømann-Andersen, der selv var den første ph.d.-studerende på tegnestuen, som bidrog med nyindsigt i energirigtigt design.

Henning Larsen Architects har længe arbejdet med en holistisk tilgang til design af bygninger og inddraget videnskabelige data til at understøtte arbejdet. 

Læs interview med Jakob Strømann-Andersen i Arkbyg på fredag den 19. maj 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109