23948sdkhjf

Brobygning giver unge en erhvervsuddannelse

Det har positive effekter på unge kontanthjælpsmodtagere, at få dem ind på en erhvervsuddannelse

Et brobygningsforløb på en erhvervsskole hjælper ikke bare flere unge i gang med en erhvervsuddannelse - og ud af kontanthjælpssystemet. De unge fastholdes også i uddannelsen.

Det viser en ny effektevaluering af brobygningsforløb, som Beskæftigelsesministeriet har udarbejdet.

Helt konkret fordobler et brobygningsforløb sandsynligheden for, at udsatte unge i kontanthjælpssystemet gennemfører grundforløbet på en erhvervsuddannelse.

2,5 år efter at de unge var igennem et brobygningsforløb, har godt 20 procent af de unge gennemført grundforløbet. Blandt sammenlignelige unge, som ikke har været i brobygningsforløb, lykkedes det kun for 10 procent.

Bedre end sidste måling
Brobygningsforløbet har desuden indflydelse på, om de unge kommer i gang med hovedforløbet på en erhvervsuddannelse og får en praktikplads, viser undersøgelsen, hvor de unge er blevet fulgt i 2,5 år.

I forhold til den første effektevaluering, hvor de unge blev fulgt i 1,5 år, er effekterne næsten tredoblet. Næsten hver fjerde ung er 2,5 år efter brobygningsforløbet i gang med hovedforløbet, mens det blandt de unge i kontrolgruppen er 15 procent.

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er der lige nu en opgave med at 37.400 unge under 30 år er i kontanthjælpssystemet på uddannelseshjælp, og syv ud af 10 af de unge i kontanthjælpssystemet har ikke en uddannelse.

Rigt på perspektiv
Derfor skal flere unge i gang med en uddannelse, der kan ruste dem til arbejdsmarkedet og sikre, at de ikke skal tilbringe deres voksenliv på offentlig forsørgelse.

- Det er meget positivt og perspektivrigt, at vi står med en konkret indsats, der kan sikre, at flere unge starter og fastholdes i uddannelse. Jeg håber derfor, at endnu flere kommuner og erhvervsskoler får fokus på, hvor afgørende det er, at de får opbygget et tæt samarbejde omkring de udsatte unge.

- Til at understøtte det videre arbejde med brobygning og sprede de gode erfaringer til hele landet, er der er afsat 105 mio. kroner over fire år, siger han.

I effektevalueringen sammenlignes 2.400 unge, der har deltaget i et brobygningsforløb i perioden fra uge 10 i 2013 til udgangen af 2014, med sammenlignelige unge, der ikke har deltaget.

Brobygningsforløb
Et brobygningsforløb er en uddannelsesrettet indsats, der har til formål at hjælpe udsatte unge i kontanthjælpssystemet i gang med en erhvervsuddannelse og gennemføre den. Indsatsen varer typisk i tre måneder og består af en række kerneelementer:
- Brobygningsforløbet er forankret på en erhvervsskole
- Unge får opkvalificering i dansk og matematik
- Unge deltager i snusepraktikker på uddannelsesinstitutioner og virksomheder
- Unge får tilknyttet en uddannelsesmentor i brobygningsforløbet, der også følger den unge efter uddannelsesstart (som fastholdelsesmentor)
Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141