23948sdkhjf

R i kritik af ændringer i bygningsreglement

Det er en forringelse, når bygningsministeren vil fjerne kravet til niveaufri adgang for nybyggede enfamilieshuse, mener R-politiker

Med en række ændringer af bygningsreglementet vil transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil give større frihed til den enkelte boligejer.

Ændringerne skal fjerne unødige sagsgange, så eksempelvis en parcelhusejer fremover ikke skal involvere kommunen, hvis vedkommende ønsker at opføre en carport eller et drivhus. Ændringerne giver samtidig kommuner, ejer- og boligforeninger samt bygherrer bedre muligheder for at tilbyde billige, moderne boliger til eksempelvis studerende eller andre grupper.

Som en del af ændringerne fjernes kravet om niveaufri adgang for nybyggede enfamilieshuse. De eksisterende regler er ikke hensigtsmæssige og velfungerende, da der ikke er krav om niveaufri adgang på grunden og frem til huset, men kun ved selve indgangsdørene. Opfyldelse af kravet begrænser den enkelte boligejers mulighed for at bestemme, hvordan man kan udforme sit hus og kan medføre væsentlige merudgifter, mener ministeren.

- Reglerne i bygningsreglementet skal være fornuftige og rimelige. Som reglerne er i dag, er det et krav, at alle nye enfamilieshuse opføres med niveaufri adgang. Med ændringen får den enkelte boligejer frihed til selv at vurdere, hvordan adgangen til boligen skal udformes, herunder om der skal være niveaufri adgang, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Den ændring ærgrer den radikale politiker Kristian Hegaard, der for øjeblikket er suppleant for Martin Lidegaard og som selv er kørestolsbruger.

- Det undrer mig, hvad der gør, at man efter flere års gradvise fremgang nu findes en anledning til forringet tilgængelighed. Det efterlader et spørgsmål, om det bare er første skridt hen imod at forringe handicaptilgængelighed eller hvordan og hvorledes, siger han.

Ændringerne til bygningsreglementet blev i går sendt i høring.

Bygningsreglementet

  • Ændringer i bygningsreglementet, som forventes at træde i kraft 1. juli 2017:
  • Afskaffelse af såkaldte anmeldelsessager, hvorved en tredjedel af alle byggesager (ca. 20.000 ud af i alt 60.000 årligt) fjernes.
  • Afskaffelse af krav om elevator ved ombygning i allerede eksisterende boligbyggeri, fx ved indretning af uudnyttede loftrum til beboelse. Kravet er i dag ofte en hindring for at der sker udnyttelse af tagetager til beboelse.
  • Ændring af krav om opbevaringsplads i etageboligbyggeri.
  • Øget fleksibilitet for krav til WC, bad og køkken i nye kollegier, ungdomsboliger og institutionsboliger.
  • Afskaffelse af krav om affaldsskakte i etagebyggeri.
  • For enfamilieshuse ophæves kravet om niveaufri adgang ved indgangsdøre og kravet om WC-rum med niveaufri adgang i stueetagen. Krav om en bestemt dørbredde fastholdes. Såfremt der efterfølgende opstår et behov for at etablere niveaufri adgang kan boligejeren vælge at gøre det. Efterfølgende etablering er i udgangspunktet ikke dyrere, end hvis den niveaufri adgang etableres fra start.
  • Fjernelse af krav om teknisk byggesagsbehandling af alternative ferieboligformer, som fx trætophytter, hobbithuse og mobile homes, så de - ligesom campinghytter, er undtaget fra krav om byggesagsbehandling.
  • Lempelse af energikrav for campinghytter, trætophytter, hobbithuse, mobilhomes mv., så de sidestilles med sommerhuse, der i bygningsreglementet er underlagt lempeligere energikrav end andet nyt byggeri.
    Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125