23948sdkhjf

Om lidt bli’r her stille

"Vindeby" blev startskuddet til den globale havvindindustri. Nu sendes havmølleparken på velfortjent pension

Efter mere end 25 års trofast tjeneste har Dong Energy, der ejer og driver Vindeby Havmølleparkpark ved Lolland, besluttet at tage møllerne ned.

Selvom havmøllerne med dagens standarder er i miniputstørrelse, har deres betydning for industrien været enorm, fortæller Leif Winther, som er ansvarlig for Dong Energy’s danske havmølleparker:

- Vindeby er i sandkassestørrelse sammenlignet med de gigantprojekter, der er i færd med at blive realiseret i Nordeuropa, men uden erfaringerne fra verdens første havmøllepark ville vi ikke have været, hvor vi er i dag. Vi kan godt tillade os at sige, at havmølleindustriens vugge stod i Vindeby, og at industrien blev grundlagt her, siger Leif Winther.

Den første og den største
Vindeby, der består af 11 havmøller, har dækket knap 2.200 husstandes årlige elforbrug.

Til sammenligning vil Dong Energys kommende havmøllepark ved Englands østkyst, Hornsea Project One, der i løbet af få år bliver verdens største havmøllepark, kunne levere grøn energi til cirka en million husstande.

Vindeby har opereret 1,5-3 km fra land. Hornsea Project Ones 174 havmøller sætter rekord ved at blive placeret hele 120 km fra land.

Møllerne tages ned
Vinger, navcelle og tårn bliver afmonteret og taget ned enkeltvist af en mobilkran om bord på et jack-up-fartøj. Betonfundamenterne nedbrydes på stedet, primært ved hjælp af en hydraulisk betonsaks, og opsamles.

Alle møllekomponenter og fundamenter bringes til Nyborg Havn, hvor komponenterne i videst muligt omfang vil blive genanvendt som reservedele til andre møller. Nogle af vingerne vil indgå i et forskningsprojekt på DTU Risø, mens andre vil blive genanvendt i et innovativt koncept til støjafskærmning. Desuden får Energimuseet stillet en mølle til rådighed til udstilling. De komponenter, der ikke direkte kan genbruges, vil blive fragtet til et certificeret genindvindingsfirma.

Vindeby versus Hornsea
  Vindeby Havmøllepark Hornsea Project One
Lokalitet Vindeby, DK  Nordsøen, UK 
Afstand til kysten 1,5-3 km  120 km 
Idriftsat 1991  2020 
Kapacitet pr. mølle 0,45 MW  7 MW 
Samlet eksportkapacitet 5 MW  1.200 MW 
Vanddybde 2-7 m  20-40 m 
Vingelængde 17 m  75 m 
Navhøjde 37,5 m 113 m
Totalhøjde 54 m 190 m
Kilde: Dong Energy.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094