23948sdkhjf

Vestjysk entreprenør tager stikvejen

Hos Villy Poulsen i Skjern er det ikke kun hovedkloakken, det handler om. Stikledninger klarer man også
De ligger ikke på den lade side, når det gælder udvikling i Skjern. Der er altid et eller andet nyt undervejs, og det ligesom mantraet i virksomheden, for man søger hele tiden at finde bedre og mere effektive metoder til opgravningsfri renovering. Og det gælder ikke kun, når er det styret underboring, som firmaet gennem årene har oparbejdet stor ekspertise i. Men også når det gælder renovering af spildevandsledninger.

Noget af det seneste, firmaet arbejder med, er opgravningsfri renovering af stikledninger med PVC-rør. Og så sidder de fleste nok og tænker, hvordan pokker får man et nyt rør ned uden at grave hullet op?

Et foldet rør
Svaret er, at ligesom de kendte strømpeforinger, som firmaet i øvrigt også udfører, så kan man varme pvc-rør op i en ovn, så de bliver bløde. Man folder dem så at sige på langs, så de er bløde og fylder mindre. Dermed kan de trækkes ind i det eksisterende rør, et sprængt rør, eller ind i et i forvejen boret hul til en ny rørledning.

Når det opvarmede rør er lagt ned, trukket igennem hullet og stukket ind i samlingen, sendes damp ned i røret under tryk. Det betyder at røret dels holdes varmt, men også at man under tryk kan få røret til at springe ud i sin runde form fra den foldede tilstand. Med afkølende luft sidder røret som det skal, og man kan smed en robot der sendes ind i røret, skære hul til tilslutninger.

Tilslutningen kan også klares, idet man anvender en såkaldt hat-profil, som er vævet fiber, der enten er behandlet med en klæber eller med en resin, som så hærder, når den får kontakt med røret.

- Når det er foretaget, er det et fuldstændigt lukket system, og der kan hverken komme noget ud eller ind, fortæller Brian Poulsen, en af ejerne i virksomheden.

Et miljøvenligt alternativ
- PVC’en har den fordel, at den jo ikke afdamper noget, og bliver den taget op ad åre, så kan PVC-røret genbruges i plastproduktionen uden problemer. Det er arbejdsmiljømæssigt nemmere at have med at gøre, fordi der ikke anvendes styren til ophærdningen, så der er ingen dampe i forbindelse med at lægge røret ned, siger Brian Poulsen.

Firmaet anvender primært systemet til stikledninger, men det lader sig gøre op i større dimensioner også.

- Herhjemme har jeg set ledninger i op til Ø 450 mm, men i udlandet anvender man dem op til Ø 800 mm, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111