23948sdkhjf

Styret underboring på én kilometer under vand

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Et lille stykke fra Avedøreværket - i Hvidovre, går en lille flok borebisser rundt. De kommer fra Firmaet Villy Poulsen i Skjern. De er kommet til hovedstaden for at forbinde Hvidovre med Amager

Et stykke ude på Jernholmen i Hvidovre, helt ud til vandet, som faktisk er inderdelen af Køge Bugt, går nogle varmt påklædte borebisser rundt med huer og hjælme trukket godt ned i panden, lige inden for diget.

De er udsendt af entreprenør Villy Poulsen som for hovedentreprenøren NCC har påtaget sig opgaven med at bore en ledning under vandet, over til Amager, hvor Energinet som bygherre skal have en el-forbindelse igennem til Amager fra Avedøreværket.

Der bores ad flere omgange

Der bores ad flere omgange, hvor hullet laves større og større for hver gang. Pilotboringen - den første boring, er på ni tommer i diameter.

Reaming, det vil sige at man skraber hullet større, er første gang til 16 tommer i diameter og anden gang til 24 tommer.

En såkaldt ”gris”, en torpedo-lignende tønde, trækkes til sidst igennem for at sikre, at der er hul igennem, og først derefter trækkes det endelige rør med tilbage, og et kabel trækker så de endelige elledninger med igennem. Boringen ligger på det dybeste sted 30 meter nede.

Og det er en opgave, som kræver sit mandskab og det rigtige grej, for det er ikke hver dag, at man borer en styret underboring som på nær fire meter er præcis én kilometer lang.

- Vi har vores største maskine på opgaven, og det er en Vermeer 220x300, der med sin store CAT-C13 motor på 410 hk kan trække og skubbe 110 tons, fortæller entreprenør Villy Poulsen, der selv viser rundt på pladsen.

Stort setup
Det er et større setup for at gennemføre opgaven.

- Vi har været nødt til at lave en rampe, for at undgå, at vandet skyder op herinde på land. For vandstanden er højere ude på den anden side af diget, så hvis der kommer hul udefra, så vil vandet stige op herinde med et voldsomt tryk, fortæller han.

Derfor har man lavet boringen på en forhøjning, som er ført helt ud til digekanten.

Læs også: NCC vinder milliardaftale: - Vi skal skabe noget helt nyt

Først i kæden af maskiner står blandeanlægget, der skal blande bentonitten op med vand. Det er smøremidlet til borehovedet. Bentonit er en meget fin lerart, der sammen med vand bruges som smøremiddel, samt til at transportere materialet ud af boringen.

Bentonitten bliver pumpet ned i borerøret af en stor separat pumpemotor under stort tryk. Det sker fordi man l ganske præcist skal kunne styre trykket ude ved borehovedet. Normalt vil den motor, der sidder på boremaskinen, kunne klare den opgave, men der skal flere kræfter til, når man er ude på de lange distancer som her.

Baggrund for projektet

I Københavnsområdet stiger elforbruget. Det skyldes både befolkningstilvækst og en stigende grad af elektrificering. Samtidig med det stigende forbrug udfases de kulfyrede kraftværker gradvist.

Andre faktorer udfordrer også forsyningssikkerheden i Københavnsområdet; kabelnettet, som blev bygget tilbage i 1950’erne, 60’erne og 70’erne, trænger nemlig til at blive udskiftet.

Derfor er det nødvendigt at få etableret nye el-forbindelser ind til Københavnsområdet og samtidig udskifte de udtjente kabler. Projektet omfatter etablering af en ny 132 kV-forbindelse mellem Avedøreværket og Amager Koblingsstation, samt en udskiftning af de to 132 kV-forbindelserne fra Bellahøj transformerstation til Glentegård transformerstation og fra Glentegård transformerstation til Svanemølle Koblingsstation. En 400 kV-elforbindelse mellem transformerstationerne Bellahøj og Hovegård, samt en ny 400 kV-transformer ved Bellahøj og en udvidelse af Hovegård transformerstation er under planlæggelse.
(Kilde: Energinet)

Et stort renseanlæg tager sig af rensning af den brugte bentonit, som så bruges igen og igen. Et tilsvarende renseanlæg er sat op på den anden side af sundet, hvor boret kommer op.

Kraftigt maskineri
De sidste led er selve boremaskinen, den voldsomme Vermeer, som står på solide larvebånd og drejer boret rundt. Løbende sættes der nye rør i, præcis som på en olieboreplatform.

Manden der kører med den, Frederik Skovgaard viser stolt den store og avancerede Vermeer frem.

Læs også: Sygeplejeskolen er væk – 234 nye boliger bryder frem af jorden

- Når det kører, har vi kunnet bore cirka 60 meter på en dag, siger han.

- Undergrunden her er kridt og flintsten, og det kan være en udfordring, men vi har allieret os med en meget dygtig polsk ingeniør, Kamil Kasprzak fra firmaet Roe, fortæller Villy Poulsen.

Og ham finder vi ude på pladsen, og han fortæller:

- Det kræver lidt teknik at bore i denne type undergrund, men hvis man ved hvordan, så er det ikke sværere end så meget andet, siger polakken på glimrende engelsk.

Læs også: Bankaftale sætter NCC i gang med 15.000 kvm kontorprojekt

Han forklarer hvordan man skal passe på med trykket ude ved borehovedet, fordi det kan presse boret i en forkert retning, og det kan i sidste ende beskadige borehovedet, hvis man ikke behandler det rigtigt.

Borehovedet er en motor i sig selv, en såkaldt mud-motor som drives med trykket fra smøremidlet. Der sidder en rotor bag borehovedet, hvor trykket fra smøremidlet driver tandhjulene, der sidder alleryderst.

Borehovedets retning styres med borehovedet, ved at borehovedet er ganske let bøjet til den ene side. Ved at dreje hovedet rundt presses boret i den ønskede retning.

- Der sidder sendere ude i spidsen, som vi for det meste kan modtage. Et stykke af vejen ude midt på, har vi boret lidt blindt, indtil vi igen får kontakt, men det er ikke et problem, og det er gået meget godt, forklarer Villy Poulsen. 

Læs også: NCC-direktør: Derfor sælger vi til RGS Nordic

Hullet skal være større
Den første boring, pilotboringen er gennemført. Lige nu er man ved at "reame" det vil sige at gøre hullet større. Det sker ad et par gange, så hullet bliver stort nok til at trække et rør igennem, hvori elkablerne skal ligge.

- Da vi først borede hullet, måtte vi ad et par gange trække boret tilbage, fordi det var hård undergrund, og fordi vi skulle justere trykket, men vi fandt ud af det, og fik det igennem ret præcist på den anden side, ikke mindst takket være vore dygtige folk, smiler Villy Poulsen, der aldrig har været bange for at prøve noget nyt.

På Amagersiden står som nævnt et lignende renseanlæg, som renser den bentonit, der kommer op fra borehullet. Når den er renset, pumpes den op til en station lidt tættere på en brugbar vej, og derfra køres den på lastbiler tilbage til den anden side for at blive genanvendt.

Når hullet har den ønskede dimension, trækkes en såkaldt "gris" igennem, som er en torpedoformet spids. Dernæst trækkes røret igennem, og i røret ligger et kabel, som til sidst trækker elkablerne igennem røret
Sigh

Mere om: NCC | No-dig | Villy Poulsen
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Enemærke vinder milliardaftale med KAB

GSV lukker opkøb og siger farvel til direktør

Bankaftale sætter NCC i gang med 15.000 kvm kontorprojekt

Stifter sætter sig i direktørstolen hos producenten af solcelletag

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Tocifret millionunderskud vokser hos Flügger

Kamstrup laver omsætningsrekord men tjener mindre

M.J. Eriksson vinder udbud til trecifret millionbeløb

Vindueskoncern taber 750 millioner på investeringer

arkbyg
Vi skal væk fra 0 fejls-kulturen

Arkitekt- og ingeniørvirksomheden Constructa A/S henter sværvægter fra Niras til at skrue op for sunde byggerier og nye klimaløsninger. Morten Reher-Langberg vil sætte fokus på FN’s verdensmål men møder ikke ind med en skræddersyet programerklæring

Topchef med succestrang indleder kamp for byggeri i træ – men bor selv i et hus af mursten

Han har arbejdet med træ hele sit liv, men ser ikke sig selv som træ-fanatiker. Nu er Martin Tholstrup aktuel som initiativtageren bag den nye forening ”Træ i Byggeriet”

Andelsboliger
Ny app skaber orden hos foreningerne

Andelsboliger
Det gamle håndværk skinner på Frederiksberg

arkbyg
BIG er klar til Nordhavnen

Efter først at være blevet afvist af kommunen, skulle BIG HQ nu være klar til godkendelse

arkbyg
Mr. Yin & Yang vinder den største pris

Arata Isozaki vinder den største pris i arkitekturen, Pritzker Architecture Prize, som nummer ni fra Japan

arkbyg
Når havet møder arkitekturen

På Atlanterhavsøen Madeira holder et unikt udendørsbad stævnemøde med den mørke vulkanske klippe og lavaens naturlige swimmingpools >>>

arkbyg
Ung ingeniør får pris for sit arbejde

arkbyg
Lappeløsningernes tid er forbi

Havet stiger. Derfor skal vi passe godt på vores kyster, lyder opfordringen fra landskabsarkitekt Rikke Juul Gram. Lokale initiativer kan gøre mere skade end gavn på nationale værdier, mener Schønherr-partneren, der efterlyser en debat om alt det, der er værd at bevare

arkbyg
Megabyer bliver klodens næste store udfordring ...men de bliver også en del af løsningen

Verdens store bysamfund vokser med en eksplosiv hast. Rådgiver- og byggebranchen får mere end nok at gøre med at følge med

arkbyg
Arkitekt Noah Yaffe fra Steven Holl Architects: Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her

Arkitektur er en miljøhandling, siger en af hovedtalerne ved den kommende bæredygtige messe Building Green i Aarhus. Målet er at tænke mindst 100 år frem i tiden

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: God planlægning slår robotterne - men de kommer!

Entreprenør har styr på medarbejdernes kompetencer

Plus

Lokale entreprenører er stolte over Femern-deltagelse

Det er først og fremmest symbolværdien i at være med et stort anlægsprojekt, der bliver fremhævet af anlægsfirmaerne MSE Entreprise og Holbøll

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyt om navne

NCC sælger fra

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

Plus

Boganmeldelser
Odense - byen til afslappet vandring

Plus

Maskinerne nærmer sig et byggefagligt niveau

Tidligere Velux-chef fortsætter kurs mod retten – hans sag bliver ikke ugyldiggjort

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Total kranløsning leveret og monteret 14 dage efter ordre.

Børneinstitutioner hitter som samlesæt

Kombiner energimåling og styring i et system!

Ny EP avis ude nu

BS false Z

Saint-Gobain bidrager til Swecos DGNB guld-certificering

Nedtælling til udsolgt Building Green Aarhus

Kabeltransport kræver helt specielle forhold

Overstrømsbeskyttelse i distributionsnettet - efter de nye regler

Der er fuld gang i den på vores stand på Transport 2019!

Frysehus hos Havi i Ishøj

Brug specialisterne – de er til for dig

Häfele bygger nyt logistikcenter

Sølvpakken - Messeudstyr

Mød Panelbyg til Building Green Aarhus 2019 på stand 38.

En sauna skal bygges med den helt rigtige slags træ

Controlflex Kobling

BIM Equity går WebiAmok

Gudrunsvej - Aarhus

Et nyt parcelhus i Sundolitt indpakning - Etape 2 

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Første spadestik i solskin hos Dacapo Stainless A/S

Give Steel hejser gitterspær på historisk arena i Oslo

Send til en kollega

0.22