23948sdkhjf

Rekord i job - men dyk i omsætning

Aktiviteten hos anlægsentreprenørerne halter efter resten af byggebranchen, og efter et år med høj beskæftigelse, peger pilen nu nedad
Mens beskæftigelsen boomede hos anlægsentreprenørerne i 2016, dykkede branchens omsætning markant i årets første ti måneder. Og for 2017 peger pilen også nedad.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, som Dansk Byggeri har indsamlet. Tallene viser, at mens byggebranchen som helhed øgede sin omsætning med 8,2 procent til knap 197 mia. kroner, faldt anlægsentreprenørernes omsætning med 5,9 procent til 27,1 mia. kroner i perioden.

All time high

- Det er lidt overraskende, at omsætningsudviklingen for anlægsentreprenørerne i 2016 ser ud til at være så markant negativ med et fald på seks procent, når bygge- og anlægsbranchen under ét ellers har haft en omsætningsvækst i 2016 på den rigtige side af otte procent, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han fremhæver, at anlægsentreprenørerne havde et meget positivt udgangspunkt med en beskæftigelse i 2016, der lå tæt på "all time high" med omkring 18.000 beskæftigede.

- Men når det er sagt, så er det tydeligt, at både omsætnings- og beskæftigelses- pilen er begyndt at pege nedad, fordi der især på vejområdet ikke påbegyndes nye opgaver i samme omfang som projekter færdiggøres. For eksempel blev Silkeborgmotorvejen færdig i løbet af 2016, tilføjer cheføkonomen.

Forventer færre job

Nøgletallet for anlægsbranchens forventninger til beskæftigelsen de kommende tre måneder er for øjeblikket markant negativt omkring minus 20.

Det vil sige, at der er en overvægt af anlægsvirksomheder, der forventer faldende beskæftigelse set i forhold til dem, der venter stigende beskæftigelse.

Antallet af virksomheder i anlægsbranchen er i de seneste år også faldet krawftigt de seneste år. Mens antallet af anlægsentreprenører blev næsten fordoblet fra 800 til godt 1.500 i perioden 2000 til 2012, slog effekten af finanskrisens mange konkurser igennem fra 2013, og antallet af virksomheder i branchen dykkede til omkring 1.100.

Læs også: " Udskudte projekter presser Hoffmann og MT Højgaard ".

Læs også: " Anlægsentreprenører møder bump på vejen i 2017 ".

Artiklen er en del af temaet Byggeriets muligheder og udfordringer i 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14