23948sdkhjf

Udskudte projekter presser Hoffmann og MT Højgaard

Mange licitationer må gå om, fordi kunderne har vanskeligt ved at få casen til at hænge sammen
Udskudte projekter er et stigende problem blandt de danske entreprenørvirksomheder. Hos to af de største i branchen - Hoffmann og MT Højgaard - lyder det samstemmende, at det er blevet vanskeligere at overholde projektplanerne, både når det gælder offentlige og private byggerier.

- Vi har flere projekter i pipelinen, end vi plejer. Udfordringen er at få projekterne til at blive til virkelighed, siger Torben Bjørk Nielsen, adm. direktør hos Hoffmann, til Licitationen.

Hoffmann forventer for 2016 en omsætning på omkring 1,4 mia. kroner, svarende til niveauet året før.

- For øjeblikket har vi projekter for to mia. kroner i pipelinen. Vi er sikre på, at projekterne bliver realiseret, vi ved bare ikke hvornår, tilføjer han.

Årsagen til, at projekterne skrider, er ifølge direktøren en ny samarbejdsmodel, hvor entreprenøren sammen med ingeniører, arkitekter og leverandører involveres tidligt i byggeprocessen.

Budgetterne skrider

- Det er positivt, at vi kommer ind i processen fra begyndelsen, for verden har udviklet sig sådan, at den ikke længere tager udgangspunkt hos arkitekten og ingeniøren, men hos os, siger Torben Bjørk Nielsen og fortsætter.

- Det negative er, at perioden fra vi kommer med i projektet, til vi sætter skovlen i jorden, bliver længere og længere. Mange projekter skrider nemlig, inden de rigtig er kommet i gang, fordi mange kunder har svært ved at få deres projektplan til at hænge sammen.

Ifølge ham skyldes problemerne ofte problemer med at få lejeaftaler i stand, eller at offentlige budgetter - eksempelvis i forbindelse med store hospitalsbyggerier - ikke hænger sammen.

- Vi ser, at mange licitationer må gå om igen. Inden for erhvervsbyggeri og storcentre tager tingene længere tid, siger han.

En tilsvarende melding kommer fra MT Højgaard. Entreprenøren måtte i november 2016 nedjustere sine indtjeningsforventninger, hvilket blev tilskrevet udskudte projektopstarter.

- Vi er lidt ramt af, at vi har vundet en række sager de første tre kvartaler og havde regnet med, at de skulle starte op, men så blev de udskudt tre eller seks måneder. Der er også mange projekter, hvor vi har fundet pænt store fejl og brugt tid på at rette fejlene inden opstart, siger adm. koncerndirektør Torben Biilmann til Licitationen.

Direktøren er dog fortrøstningsfuld, når det gælder fremtiden, og peger på tre overordnede forhold, som han mener vil præge branchens udvikling de kommende år.

Teknologisk udvikling

Det gælder for det første den teknologiske udvikling, hvor man i højere grad kan simulere projekterne og afprøve løsninger, inden de når ud på byggepladsen. For det andet nye udbudsformer, hvor kunderne i højere grad efterspørger kompetencer og samarbejdsformer og budgetter for hele byggeriets levetid, såkaldt cirkulær økonomi.

- De to forhold vil for det tredje være til gavn for en tiltrængt produktivitetsforbedring i branchen. Samtidig vil vi få et kompetenceløft, som gør at vi bedre kan tiltrække kvikke hoveder fra læreanstalterne til bygge­branchen, som ellers har haft ry for at være meget stavns- og traditionsbunden, siger Torben Biilmann.

Læs også: " Anlægsentreprenører møder bump på vejen i 2017 ".

Læs også: " Rekord i job - men dyk i omsætning ".

Anlægsentreprenørerne i tal
Ifølge en regnskabsanalyse fra Deloitte blev stagnation i indtjeningen hos de danske anlægsentreprenører i 2014 vendt til en positiv udvikling i 2015.
Det primære resultat pr. ansat i branchen er i gennemsnit steget med cirka syv procent i forhold til 2014.
Virksomheder i alle størrelser har øget det primære resultat pr. ansat, men det er de mindre og mellemstore anlægsentreprenører, der trækker gennemsnittet op.
Historisk set har de største virksomheder i branchen tjent mindre pr. ansat end de mindre.
Soliditeten hos anlægsentreprenørerne er god sammenlignet med øvrige underbrancher i byggeriet. Den gennemsnitlige soliditetsgrad steg med ét procentpoint til 38 procent i 2015.
Kun fem procent af anlægsentreprenørerne er i forøget risiko for konkurs.
Kilde: Dansk Byggeri/Deloitte: ’Bygge- og anlægsbranchen 2016’

Artiklen er en del af temaet Byggeriets muligheder og udfordringer i 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312