23948sdkhjf

Vikingeskibsmuseum holdt vandmasserne ude

Det lykkedes personale og frivillige at holde vandet væk fra de historiske vikingeskibe i Roskilde under stormen Urd.
Frivillige og ansatte på Vikingeskibsmusset i Roskilde har natten igennem kæmpet for at holde vandmasser væk fra de historiske vikingeskibe.

Og det er da også lykkes at holde stormen Urd fra døren, fortæller museets direktør, Tinna Damgaard-Sørensen.

- Alle de foranstaltninger, vi har lavet for at holde vandet ude, har holdt. Der har ikke været vand inde i museet. Lettelsen begynder at sprede sig, siger hun.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde var meget tæt på at bukke under for vandmasserne, da stormen Bodil slog til for tre år siden. Her pressede vandmængderne sig mod museets vinduesparti.

- Bodil var en forfærdelig storm for os, og den skabte enorme og omfattende ødelæggelser på museet. Men til gengæld lærte vi en masse, siger Tinna Damgaard-Sørensen.

Omfattende beredskabsplan

Efterfølgende har museet lavet en omfattende beredskabsplan. Inden Urd gik i land med kraftige vindstød, blev vikingeskibene dækket over med plastik for at beskytte dem mod vandsprøjt.

Vinduespartiet mod fjorden er blevet forstærket med plader og gummi. samtidig har der ligget sandsække rundt om bygningen, mens pumper har holdt vandet væk.

Åbner tirsdag

Museet åbner tirsdag formiddag til normal tid, men Tinna Damgaard-Sørensen overvejer, om afskærmningen og forstærkningen af vinduespartiet skal blive stående.

- Det skaber opmærksomhed omkring, at bygningen ikke er konstrueret til at modstå stormvejr. Stormsæsonen er jo ikke overstået, og vi skal simpelthen have lavet en varig løsning, så vi ikke hver gang, der er varsling om forhøjet vandstand, skal have medarbejderstab og frivillige til at stille op dag og nat, siger hun.

Vikingeskibsmuseet er fredet, hvilket forhindrer museet i at restaurere og dermed forhindre Vikingeskibshallens forfald. I november sendte museet en ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen om en affredning af bygningen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125