23948sdkhjf

Nedrivning sætter fokus på cirkulær økonomi

Potentialet for at genbruge bygningsaffald er kæmpe stort, men skal det realiseres, så skal ambitionerne skrues op
Det handler om ambitioner, mod og samarbejde, hvis vi i Danmark skal have sat fart i den cirkulære økonomi, hvor udtjente ting og produkter kan genbruges eller føres tilbage til naturen.

Sådan lød budskabet fra Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), da hun i sidste måned skød workshoppen "Cirkulær økonomi for bygningsaffald" i gang.

- Hvor ambitiøse vil og kan vi være, når det handler om bæredygtighed? Det er det helt grundlæggende spørgsmål. Det kræver, at vi ændrer adfærd og laver nogle tilpasninger og i høj grad også, at vi samarbejder. Særligt på dette område, hvor der er så mange aktører og led i kæden, der har betydning for, at vi kan komme videre. Det er vigtigt, at alle tager aktivt medansvar for, at vi kan have en sund planet i fremtiden, sagde Joy Mogensen.

Et fælles ansvar

Workshoppen er et samarbejde mellem Roskilde Kommune og rådgivningsvirksomheden DJ Miljø og Geoteknik P/S, Søndergaard Nedrivning A/S, arkitektvirksomheden Lendager Group og genanvendelsesvirksomheden RGS 90 A/S.

Parterne har samarbejdet om en nedrivningsopgave på VUC i Roskilde, og har i planlægningen og gennemførelsen af opgaven i fællesskab fokuseret på ressourcekortlægning, kvalitet af materialer til genbrug og genanvendelse og sporbarhed.

- Den cirkulære økonomi er selvfølgelig et fælles ansvar for alle aktørerne i branchen, og kun i fællesskab kan vi udnytte mulighederne og få overvundet de barrierer, der står i vejen for at øge genbruget af bygningsaffaldet. Men der er ingen tvivl om, at kommunerne og staten kan gøre rigtigt meget for at fremme udviklingen og derfor er det fantastisk, at Roskilde Kommune signalerer ambitioner på dette område, siger adm. direktør i RGS 90 A/S Henrik Grand Petersen i en pressemeddelelse.

Kæmpe potentiale

Han peger på, at kommunerne kan som myndighed og bygherrer stille krav til nedrivninger og samtidig efterspørge genbrugsmaterialer, når der skal bygges nyt.

- Der er et kæmpe potentiale for at løfte mange fraktioner fra nedrivninger op i affaldshierarkiet. Derfor er det vigtigt, at den nok lidt akademiske tilgang bliver gjort konkret og operationel og at denne dagsorden netop når det det politiske niveau og beslutningstagerne, siger Henrik Grand Petersen.

Der er gode eksempler på, hvordan bygherrer og arkitekter har skabt flotte og funktionelle byggerier med brug af genbrugsmaterialer, men i dag genbruges mindre end to procent af bygningsaffaldet, og det er primært fraktioner som glas, gips, mursten og metaller.

- Hvis vi for alvor skal bygge bæredygtigt og høste de miljømæssige fordele som genbrug af byggematerialer kan give, så skal vi gøre noget nyt. Det er fint med flotte demonstrationsprojekter, men hvis det skal batte, så skal genbruget industrialiseres på markedsvilkår og efterspørgslen skal stimuleres, siger Henrik Grand Petersen.

Tid er penge

Erfaringerne fra nedrivningen på VUC i Roskilde har vist, at det er vanskeligt at kortlægge, planlægge og afsætte genbrugsmaterialer, blandt andet fordi det tager tid, og arbejdet ofte kommer for sent i gang i forhold til byggestart, så risikoen er, at det ender med en traditionel nedrivning, på trods af de gode viljer.

- En helt grundlæggende erfaring er, at det team af rådgivere og entreprenører, der har en nedrivningsopgave skal have den rette indstilling og de gode ideer. Der skal fokus på genanvendelsespotentialet, og der skal laves en plan for nedtagning af det der kan genbruges, og der skal være kompetencer til at vurdere økonomien, siger afdelingsleder Allan Kastrup fra DJ Miljø og Geoteknik.

I praksis er der stadig mange barrierer for, at genbruget af bygningsaffald kan øges; det viste workshoppen helt entydigt.

Et stort ansvar ligger hos bygherrerne, der skal være med til at prioritere opgaven og sikre, at der er tid til at kortlægge og planlægge muligheder for genbrug.

brahe


Samarbejdet
Rådgivningsvirksomheden DJ Miljø og Geoteknik, Søndergaard Nedrivning, arkitektvirksomheden Lendager Group og genanvendelsesvirksomheden RGS 90 er gået sammen om nedrivningen af en bygning hos VUC Roskilde.
I planlægningen og processen med nedrivningen har partnerskabet sammen med Roskilde Kommune arbejdet med ressourcekortlægning, kvalitet af materialer til genbrug og genanvendelse og sporbarhed.
Samarbejdet har udviklet et værktøj til at foretage ressourcekortlægning og ressourcekapitalisering.
Igennem projektet ønsker parterne, at:
få bedre viden om ressourcerne i en bygning forinden nedrivning samt udvikle redskaber til at omsætte denne viden til mere genbrug og bedre genanvendelse.
demonstrere, hvordan vi kan sikre høj teknisk og miljømæssig kvalitet af de genanvendelige materialer, hvor miljøfarlige stoffer effektivt er frasorteret og korrekt håndteret.
adressere udfordringen med sporbarhed både i forhold til reel genbrug/genanvendelse af materialerne samt korrekt håndtering af miljøfarlige stoffer fra bygningerne.


Cirkulær økonomi
Cirkulær økonomi kan både sikre en bedre forvaltning af jordens ressourcer samtidig med, at virksomhederne får nye økonomiske muligheder blandt andet ved at udvikle nye forretningsmodeller.
Cirkulær økonomi handler om at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Cirkulær økonomi bryder med idéen om en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald.
Cirkulær økonomi er enten genanvendelse af materialer eller affaldsforebyggelse gennem produkter, der for eksempel kan repareres eller opgraderes. Det handler også om nytænkende forretningsmodeller, hvor forbrugeren kan returnere produktet til reparation eller opgradering.

Kilde: Miljøstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109