23948sdkhjf

Entreprenør vinder arbejdsmiljøpris

Mere samarbejde og udveksling af erfaringer har ført til mindre stress hos Herlev-entreprenør
Selv små forsinkelser kan betyde, at vigtige deadlines skrider, og byggeriet bliver væsentligt forsinket. Derfor hersker stress også blandt de ansatte i bygge- og anlægsbranchen.

Således også hos Herlev-entreprenøren B. Nygaard Sørensen A/S, som efter en undersøgelse opdagede, at stress og frustrationer bundede i et dårligt samarbejde på tværs af faggrupperne og afdelingerne. Der manglede nemlig en forståelse for hinandens funktioner og et manglende fokus på den fælles kerneopgave.

Derfor iværksatte B. Nygaard Sørensen en indsats, der skulle styrke videndeling i virksomheden og koordinering mellem de forskellige fag, funktioner og afdeling, og den indsats udløste torsdag Arbejdsmiljøprisen 2016 i kategorien "Psykisk arbejdsmiljø".

Større forståelse

I dag har B. Nygaard Sørensen en større forståelse for hinandens arbejdsvilkår, uanset om kollegaen sidder i bogholderiet eller er på byggepladsen. Der afsættes ligeledes tid til feedback og erfaringsdeling på tværs af projekter, hvilket har givet en større klarhed over roller, større trivsel, færre fejl og bedre løsning af kerneopgaven.

- Indsatsen hos B. Nygaard Sørensen A/S er interessant, fordi man her har taget hånd om det psykiske arbejdsmiljø, samtidig med at kerneopgaven har været omdrejningspunkt. Virksomhedens erfaring viser, at den tilgang til det psykiske arbejdsmiljø løfter både medarbejdertrivslen og kvaliteten af opgaveløsningen, siger Lisbeth Lollike, der er formand for Arbejdsmiljørådet, om baggrunden for at tildele entreprenørvirksomheden Arbejdsmiljøprisen.

Sådan har B. Nygaard Sørensen gjort
I samarbejde med rådgivningvirksomheden Alectia kortlagde entreprenørvirksomheden B. Nygaard Sørensen A/S samarbejdsrelationer i forhold til netop kerneopgaven.
Det viste et komplekst billede af relationer på kryds og tværs i virksomheden. Fem særligt vigtige relationer blev valgt ud, for eksempel forholdet mellem byggepladser og tilbudsafdelingen, og med relationskompas, erfa-grupper og workshops fandt man frem til, hvad der skal til for at opnå et bedre samarbejde.
I dag viser en evaluering, at projektet har været en stor succes.
Der er avlet konkrete initiativer og handleplaner og nærmest skabt en ny kultur, hvor videndeling, feedback og samhørighed nu er en del af hverdagen.

Video med virksomheden og de ansattes tanker om projektet kan ses her .

Løser kerneopgaven

I B. Nygaard Sørensen har der gennem alle årene som i enhver anden bygge- og anlægsvirksomhed været fokus på sikkerhed og at undgå arbejdsulykker.

Men entreprenørvirksomhedens adm. direktør, Mikkel Baastrup, erkender, at det psykiske arbejdsmiljø ikke har været nær så meget i fokus.

- Som entreprenørvirksomhed har vi i mange år haft fokus på sikkerhed og på at forebygge arbejdsulykker og nedslidning. Men vi har måske ikke haft så meget blik for betydningen af det psykiske arbejdsmiljø. Jeg er stolt over, at vi med det her projekt er lykkedes med at få mere trivsel og mindre stress blandt vores medarbejdere - og på en måde, som samtidig har gjort os bedre til at løse vores kerneopgave. For mig er det tydeligt, at den her indsats har været positiv hele vejen rundt, både for medarbejderne og for virksomhedens bundlinje, siger Mikkel Baastrup.

Byggeriet udvikler sig

Indsatsen i forhold til det psykiske arbejdsmiljø har samtidig betydet, at entreprenørvirksomhedens medarbejdere oplever en højere grad af fællesskab i de enkelte afdelinger og på tværs i organisationen.

Ifølge arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen viser erfaringerne fra B. Nygaard Sørensen, at byggebranchen er under udvikling på arbejdsmiljøområdet og at der kan skabes målbare forbedringer på bundlinjen, fordi et godt samarbejde giver en effektiv virksomhed.

- Byggebranchen har i mange år haft fokus på at forebygge ulykker og fysiske skader. Næste skridt for branchen er også at sætte aktivt fokus på, hvordan kommunikation og samarbejde kan skabe et produktivt og anerkendende arbejdsmiljø. Her er B. Nygaard Sørensen A/S et eksempel til efterligning, siger Mette Møller Nielsen.

Det er 11. gang, at Arbejdsmiljørådet uddeler Arbejdsmiljøprisen. Prisen uddeles i fire kategorier og ud over B. Nygaard Sørensen vandt Billund Lufthavn, Ringkøbing-Skjern Kommune og Broager Skole i Sønderjylland i kategorierne Arbejdsulykker, Muskel- og Skeletpåvirkninger og Samarbejde om arbejdsmiljø.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126