23948sdkhjf

Blå og røde borgmestre udliciterer lige meget

Der er ikke nogen sammenhæng mellem borgmestrenes blokfarve, og hvor meget der udliciteres på det tekniske område
Der er ikke den store forskel på, hvor mange vej- og parkopgaver blå og røde borgmestre udliciterer.

Det viser en ny analyse fra branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri.

I 2015 blev der i gennemsnit udliciteret 41,1 procent af de mulige vej- og parkopgaver som snerydning og græsslåning i landets røde kommuner og 44,5 procent i de blå.

Mens de blå kommuner i 2015 har udliciteret lidt mere end de røde, har de røde i andre perioder fra 2008 til 2015, som analysen omhandler, været et lille skridt foran de blå, så det er en myte, at udlicitering kun er borgerlig politik, forklarer erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

- Selvom opfattelsen tit er, at de blå kommuner er mere tilbøjelige til at udlicitere, så viser analysen, at når dagligdagen melder sig, og budgettet skal gå op, så er kommunerne uanset blokfarve i flere tilfælde klar til at hente de her besparelser. Og det er positivt, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

I stedet for partifarve tyder det på, at det er noget andet, der afgør en kommunes udbudspolitik.

- Den kommune, der udliciterer allermest er Holstebro, som er en rød kommune. Her udliciterer de 90 procent af de opgaver, det er muligt at udlicitere. Og de er omgivet af blå kommuner, der udliciterer mellem 30 procent og 57 procent. Så det handler om politisk vilje, men også en kommunal kultur, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med partifarven, siger han.

Regionale forskelle hersker

Frem for blokforskelle peger Morten Kamp Thomsen på regionale forskelle.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet er det særligt hovedstadskommunerne, som beholder materielgården frem for at udlicitere.

- Kommunerne i hovedstadsområdet udliciterer meget lidt uanset blokfarve. For Københavns Kommune er der tale om 29 procent, imens Hvidovre kun udliciterer otte procent af de mulige opgaver, siger Morten Kamp Thomsen og fortsætter:

- Men sammenligner man med Aarhus, der ligesom København kan betragtes som en traditionelt rød kommune, ligger andelen af udliciterede opgaver på 46 procent, og det er fint i tråd med, at kommunerne i Region Midtjylland udliciterer en god del af opgaverne til private.

Det er svært at sige præcist, hvorfor billedet ser sådan ud, men noget kunne altså tyde på, at der er en mere indgroet kultur i de midtjyske kommuner for at bruge private til at løse opgaverne, fremhæver Morten Kamp Thomsen.

- Flere steder i hovedstadsområdet er man slet ikke kommet i gang. Det bør man revurdere, for der er veldokumenterede besparelser at hente, siger han og henviser til, at kommunerne samlet kan spare 550 mio. kroner om året, hvis de sendte alle deres egnede vej- og parkopgaver i udbud.

Generelt advokerer Dansk Byggeri for, at der bør være et krav om, at kommunerne mindst skal udlicitere 70 procent af deres opgaver.

- Det er et ambitiøst mål, som selvfølgelig skal indfases over få år. Gennemsnittet i dag er på 42 procent, så for mange er kommunerne er der ikke så langt derop, har han tidligere forklaret.

LÆS OGSÅ: Udlicitering er ikke kun en spareøvelse
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141