23948sdkhjf

Cowi projekterer kæmpe forskningsanlæg

Den danske rådgiver er en del af rådgiverteamet på anlæg i Sverige, der er baseret på hidtil mest kraftfulde neutronkilde
Rådgivervirksomheden Cowi bliver nu en del af opførslen af det kæmpemæssige forskningsanlæg European Spallation Source (ESS) i Lund i Sverige, der bliver et tværfagligt forskningsanlæg baseret på verdens mest kraftfulde neutronkilde.

Cowi er udvalgt som en af de ledende rådgivere på ESS, og ingeniørerne vil blandt andet trække på deres erfaring med projektering af verdens største broer samt metrotunneller af beton i områder med kraftig seismisk aktivitet.

Cowi skal i en opgave til 36 mio. kroner projektere den såkaldte Target-bygning, og markedschef hos Cowi Jacob Egede Andersen skal lede projektet og er i øjeblikket ved at samle et team af eksperter til opgaven.

- Vi vil have fokus på projektstyring og sikre, at ingeniørerne fra de forskellige afdelinger kan trække på deres fælles erfaringer fra detailprojekteringer på de største broer i områder med kraftig seismisk aktivitet som for eksempel Californien eller Bosporus i Tyrkiet, fortæller Jacob Egede Andersen.

Han forklarer videre, at betoneksperterne har erfaring fra metro-projekter i København, Athen og Doha, og disse erfaringer skal kombineres med deres viden om håndtering af ioniserende stråling, som bibringes af de eksperter, der har arbejdet med afvikling af atomanlægget på Forskningscenter Risø.

Strenge sikkerhedskrav

ESS bliver et tværfagligt forskningscenter baseret på verdens mest kraftfulde neutronkilde, og forskningen vil potentielt kunne føre til de næste store opfindelser inden for medicin, miljøteknologi, energi, kulturarv eller grundlæggende fysik.

Ved produktionen af neutroner til forskningen bliver der genereret ioniserende stråling, og for at leve op til de deraf følgende sikkerhedskrav skal bygningen kunne modstå et potentielt jordskælv, som finder sted en gang for hver en million år. Det betyder, at væggene skal være op til 4 meter tykke, og gulvene skal være tilsvarende tunge.

Projekteringen af ESS er yderst kompliceret og skal godkendes af den svenske sikkerhedsmyndighed Strålsäkerhetsmyndigheten. Desuden er der en meget fast deadline for byggeriet.

- Det er langt mere end et infrastrukturprojekt. Det bliver et verdens førende forskningsanlæg, der bruger neutroner, og kan potentielt gøre en stor forskel for international forskning, siger Jacob Egede Andersen.

Dansk aftryk

I forvejen er der et solidt dansk aftryk på ESS, idet de danske arkitektvirksomheder Henning Larsen Architects, Cobe og SLA i 2013 vandt den internationale arkitektkonkurrence om at tegne forskningsanlægget.

ESS skal stå færdigopført i 2025, mens projekteringen af Target-bygningen skal være færdig til juni næste år.
European Spallation Source
European Spallation Source (ESS) er et tværfagligt forskningsanlæg baseret på det, der bliver verdens mest kraftfulde neutronkilde.
Anlægget skal bygges i Lund i Sverige, mens ESS Data Management and Software Centre (DMSC) er placeret i København. De første neutroner ventes genereret i 2019, mens brugerprogrammet planlægges påbegyndt i 2023, og hele anlægget skal stå færdigbygget senest i 2025.
ESS udgør næste generation af neutronkilder og giver videnskabsfolk mulighed for at studere og forstå grundlæggende atomstrukturer og -kraft via længde- og tidsskalaer, som det ikke har været muligt at opnå på andre forskningsanlæg, der bruger neutroner.
ESS er en del af ERIC – europæisk konsortium for en forskningsinfrastruktur – med 15 medlems- og observatørlande
Hele byggeriet koster 13,7 mia. kroner at opføre.

Kilde: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.212