23948sdkhjf

Bygherrerne har brug for mere kvalificeret rådgivning

Bygherreforeningen svarer på indlægget "Det er bygherrens pligt at prioritere" fra Inge Ebbensgaard, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, 7. november
Ingeniørerne drømmer om stålsatte, beslutningsdygtige bygherrer, der letter rådgivernes arbejde og skaber sikkerhed om deres forretning . Meget forståeligt.

Bygherrerne efterlyser omvendt mere kvalificerede rådgivere til de stadig mere komplicerede byggeprojekter, hvor de uforudsete udgifter stiger kraftigt.

Nye bygninger er ofte forandringsprojekter. De påvirker hverdagen for mange mennesker før, under og efter opførelsen. De skaber en ny virkelighed og har stor indvirkning på det omgivende samfund. Læg dertil, at byggerier bliver mere avancerede og skal understøtte komplicerede arbejdsgange, teknologier og processer.

Tænk bare på en skole, der skal rumme et væld af nye aktiviteter, en kontorbygning, der spiller sammen med en travl storby eller et af de nye højteknologiske hospitaler, der skal understøtte fremtidens behandlinger.

Urealistisk budgetlægning

Det er aldrig lykken, når man midt i byggeprocessen står overfor at skulle skære sengepladser eller fravælge et sygehuskøkken eller når der skal findes flere penge i form af ekstrabevillinger.

Men ofte havner vi netop der pga. dårlig rådgivning eller urealistisk budgetlægning tidligere i byggeprocessen. Det sker fx når rådgiverne prioriterer indsatsen forkert eller ikke er dygtige nok til at rådgive bygherrerne i de komplekse byggerier. Eller når rådgiverne nedprioriterer deres sene leverancer, fordi timebudgettet er brugt, og forsømmer at følge opgaven til dørs.

Konsekvensen bliver, at entreprenøren hyres ind og prissætter byggeriet på et ufuldstændigt grundlag. Det resulterer i at bygherren modtager ekstraregninger. De seneste 25 år er den andel af budgettet, som bygherrerne afsætter til uforudsete udgifter, mere end fordoblet.

Bør strammes op på projektmangler

Vi mener, der skal bedre styr på aftalerne. Der er behov for bedre forventningsafstemning og genopbygning af tilliden mellem rådgiver og bygherre.

Derfor er Bygherreforeningen kommet med markante forslag til den igangværende AB-revision. Vi ønsker opstramninger omkring projektmangler, en forpligtende projektgennemgang og større præcision i håndteringen af ændringer. Det vil give bedre beslutningsgrundlag samt føre til hurtigere og bedre beslutninger.

Det er forståeligt, at rådgiverne ønsker at bygherrerne i højere grad prioriterer, træffer beslutninger og sikrer fremdrift i byggeprocessen. Det er et drømmescenarie at have en oplyst, vidende og kompetent bygherre, der har det store overblik og ved, hvad han eller hun vil have. Men virkeligheden svarer ikke til drømmen.

Bygherren er ofte ikke en enkeltperson, men derimod en organisation, der løbende har udfordringer med at vælge til og fra eller har behov for trykprøve ideer i baglandet.

Måske fordi der mangler viden, måske fordi der er et uroligt politisk bagland, der sender forskellige signaler.

Brug for kvalificeret rådgivning

Netop her har bygherren brug for en kvalificeret rådgiver ved sin side. En rådgiver, som kan bistå med at lægge ting op til beslutning med forståelse for organisationen og kompleksiteten bag bygherren. En der ikke kun interesserer sig for det byggetekniske, men også har blik for interessentlandskabet omkring byggeriet.

Den kvalificerede rådgiver har styr på egne processer og hjælper bygherren med at tydeliggøre behovet for prioriteringer og beslutninger undervejs i processen. Og rådgiveren er ærlig og siger fra i tide, når honoraret er under pres, så indsatsen kan prioriteres og tilpasses.

Så i stedet for at pege fingre ad hinanden bør både rådgiver og bygherre finde ud af, hvordan samarbejdet kan fungere bedre.

Vi har bl.a. igangsat et udviklingsprojekt om fremtidens rådgivningsydelser. Og vi har undersøgt "bedste praksis" inden for projektkonkurrencer og udbud af rådgivningsydelser. Desuden arbejder vi med at uddanne og dygtiggøre bygherrerne til at kunne navigere i udbudsformer, samarbejdsprocesser og interessenthåndtering.

Vi håber, at rådgiverne som leverandører til bygherren og byggeprojekterne også tager initiativer til at levere den rådgivning, der er brug for i den nye virkelighed for dagens byggeprojekter.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219