23948sdkhjf

København får en spritny kirke i Sydhavn

Stigende befolkningstal i hovedstaden skaber grundlag for den nye kirke, som er skabt af den danske tegnestue Jaja Architects
Københavnerne får inden længe en ny kirke i Sydhavn.

Mens adskillige kirker i hovedstaden de seneste år er lukket, har forventningen om et stigende befolkningstal i Sydhavnen givet grundlag for den første nybyggede kirke i København siden 1989.

Kirken, som skal stå færdig i juni 2019, er tegnet af det danske arkitektfirma Jaja Architects. Opgaven har været at tegne en kirke, som både fungerer som kirke, kulturhus og kreativt forsamlingssted for alle de nye beboere i området.

Vinderforslaget i arkitektkonkurrencen har således forsøgt at skabe en balance mellem et åndeligt frirum for den enkelte og et byrum for de mange, hedder det i projektbeskrivelsen.

En himmelsk oplevelse

- Kirken skal være tilgængelig for offentligheden, også når der ikke er kirkelige handlinger. Udformet som en opadgående spiral af ramper flettes kirkens taglandskab sammen med havnepromenaden og leder naturligt byens borgere op til en ’himmelsk’ oplevelse i højden, skriver arkitekterne bag vinderforslaget.

Den nye kirke, som er budgetteret til en pris af 140 mio. kroner inklusive køb af grunden, bliver omkranset af en udendørs promenade. Det skal indbyde til, at man bevæger sig helt fra vandkanten og rundt langs kirken med et stort kors på toppen.

Langs facaderne bliver en overdækket søjlegang, som danner en gradvis overgang mellem ude og inde med ramper, som giver direkte adgang til alle kirkens udadvendte funktioner.

Kirken bygges på Teglholmen og får en café og kulturrum, som vender ud mod havnen, mens de øvrige udadvendte funktioner i stueetagen placeres ud mod hovedvejen.

Vandet er også en central del af arkitekturen, ifølge arkitekterne både som en kristen reference, men også i forhold til havnen og placeringen langs Frederiksholmsløbet.

Vandfald og terrasser

Forbindelsen til vandet iscenesættes ved et sammenhængende vandforløb fra kirketop til havnerum. Ved kraftige regnskyl vil spejlbassinerne flyde over og skabe en serie af mindre vandfald fra terrasse til terrasse, fremgår det af arkitekternes beskrivelse.

- Dommerkomiteen mener, at man med denne kirke faktisk har et stykke arkitektur, der vender kirken udad. Det tiltaler mig, hvis huset stråler ud og ikke bare tiltrækker med et lys, der trækker ind. På vandringen op og ned ad kirken får man denne følelse, siger biskop ved Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, i en pressemeddelelse.

Menighedsrådet lægger vægt på, at kirken åbner sig ud mod omverdenen og ikke forskanser sig bag tunge, lukkede døre.

- Det er vigtigt, at kirken er et sted, man kan komme til på alle tider af døgnet, når man har behov for det. Vi har de sidste år arbejdet intenst på at skabe kirkelige aktiviteter, der kommer folk i møde, der hvor de er i livet. Den nye kirke bliver en kirke, man kan komme til 24/7, siger menighedsrådsformand Lone Rasmussen.

Den nye kirke i Sydhavnen er et led i strukturreformen for Københavns Stift, der skal sikre et kirkeliv, som er tilpasset københavnerne og byens demografi i dag.

Kirker tages ud af brug

Daværende kulturminister Marianne Jelved (RV) besluttede i 2013 efter indstilling fra biskoppen at tage otte kirker i Københavns Stift ud af brug.

Sydhavn Sogn fremhæver, at kirkerne er taget ud af brug i de områder, hvor folk i stort tal er flyttet ud af København og medlemstallet derfor ikke længere kan sikre en fornuftig økonomi. Samtidig bygges der kirker i de områder som Sydhavnen, Ørestaden og Nordhavn, hvor befolkningstilvæksten stiger.

Kirken på Teglholmen
Størrelse: 2.500 kvadratmeter
Beliggenhed: Cylindervej, Teglholmen
Bygherre: Sydhavn Sogn
Budget: 140 mio. kr. (inkl. grunden)
Åbning: Forventet juni 2019
Type: Åben arkitektkonkurrence, 2016 (114 forslag)
Arkitekt: Jaja Architects
Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109