23948sdkhjf

Realdania køber arkitektonisk ikon

Et af de fornemmeste eksempler på Bedre Byggeskik-stilen ligger i Holbæk
Da en gruppe arkitekter og bygmestre i 1915 tog initiativ til en helt ny arkitekturretning, skulle tiltaget vise sig at få overordentlig stor betydning for dansk bygningskultur.

Gruppen ønskede at højne bygningskulturen gennem bedre uddannelsesmuligheder for håndværkere, og de stiftede derfor den landsdækkende forening "Bedre Byggeskik", der skulle arbejde for at bygge enkelt, fornuftigt og i god kvalitet. Der skulle være en klar sammenhæng mellem en bygnings indretning, materialevalg og udseende. Det skulle være helstøbt og dansk.

En sådan bygning er ejendommen på Bakkekammen 40 i Holbæk, der er tegnet af arkitekt Ivar Bentsen som bolig for en af byens grosserer. En ejendom, som i kraft af byggeteknisk og arkitektonisk kvalitet tillige med solid håndværksmæssig udførelse stadig i dag står solidt og velbevaret, uden mén eller skavanker.

- I såvel fremtoning som udførelse udgør ejendommen et af landets fornemste eksempler på arkitekturretningen Bedre Byggeskik, siger adm. direktør, Peter Cederfeld. i Realdania By & Byg, der er foreningen Realdanias selskab, som ejer og udvikler bygninger og står for byudvikling.

Ingen tilfældighed

At det netop er i Holbæk, at en af landets fineste eksempler på Bedre Byggeskik skal findes, er ingen tilfældighed. Da den nye arkitekturretning spirede frem, kom den vestsjællandske by til at udgøre et særligt arnested for Bedre Byggeskik-bevægelsen i kraft af især arkitekterne Ivar Bentsen og Marius Pedersen.

I 1911 opførte Ivar Bentsen sin egen tegnestue i kvarteret omkring Bakkekammen, og i 1915 tog han sammen med arkitekt Marius Pedersen og konservator Harald Munk initiativ til en Bygmesterskole i byen, hvor håndværkere kunne lære at tegne og bygge danske huse efter den danske tradition.

Skolen havde til huse på Bakkekammen 50, og den blev et forbillede for lignende initiativer landet over.

I de følgende årtier stod Ivar Bentsen og Marius Pedersen bag størstedelen af nybyggeriet på Bakkekammen, herunder også ejendommen nr. 40, som regnes for at være et hovedværk i Ivar Bentsens bidrag til Bedre Byggeskik-perioden.

Lejes ud

Når arkitekter og håndværkere i løbet af 2017 tager fat på restaureringen af den 679 kvm store ejendom, vil der kun være tale om mindre genopretninger, da der kun er foretaget ganske få ændringer, blandt andet et nyere køkken i stueetagen og et tilføjet køkken i et gæsteværelse på 1. sal.

Efter endt restaurering skal ejendommen lejes ud, men den forbliver som et arkitektur-ikon i Realdania By & Bygs varetægt.

brahe

Ejendommen
Ejendommen på Bakkekammen 40 i Holbæk er opført i 1917 og fredet i 1993.
Den er opført i svinget mellem Bakkekammen og Møllevangen på vejens højeste punkt, og fra den over 5.000 kvm store grund var der i sin tid – inden træer og buske voksede til – fri udsigt over Holbæk Fjord. Den store have, som ligeledes er fredet, er smukt anlagt og meget velbevaret.
Bag en lille grusbelagt forplads med stynede træer troner selve hovedbygningen: monumental, helstøbt og gedigen. Hele anlægget fremstår symmetrisk med garage, staldbygning og vognport til den ene side og et mindre havehus til den anden.
På begge sider er der lukket af med et hvidt stakit med indgang til haven på den ene side og indgang til gården på den anden side. Alle bygninger er opført i blank mur med trukket fuge mellem de gule teglsten, og tagene er lagt med røde falstagsten.

Kilde: Realdania By & Byg
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171