23948sdkhjf

Og bæredygtighedspriserne går til ...

En vinduesproducent og en medgrundlægger af en bæredygtig landsby var i centrum på Building Greens første dag
For første gang blev der i går uddelt to bæredygtighedspriser under Building Green i Forum i København.

Erling Deigaard, medgrundlægger af den bæredygtige landsby "Andelssamfundet i Hjortshøj", fik Det Bæredygtige Elements personpris, mens produktprisen gik til det intelligente energivindue Ventilationsvinduet.

Prisuddelingen fandt sted fra hovedscenen under den grønne event.

Det var Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects, der som juryformand uddelte produktprisen.

Fra scenen fremhævede hun, at der i år har været flere indstillinger end nogensinde, og at det netop har mundet ud i beslutningen om at dele prisen i to.

Hun kom desuden ind på motivationen for at give Ventilationsvinduet prisen.

- Fagjuryen har vurderet, at det er et godt og stærkt bygningskomponent med mange funktioner, sagde hun blandt andet og kaldte det en lavpraktisk løsning på et kendt problem. Desuden fremhævede hun, at det er intuitivt at bruge.

Vinduet sparer energi ved at forvarme den kolde, friske udeluft, inden den lukkes ind i huset. Ved varme udendørstemperaturer lukkes for tilførslen af forvarmet luft til bygningen og i stedet påbegyndes en køling af bygningen.

Glad vinder

Og det var en tydelig glad udvikler, der modtog og takkede for prisen.

- Det er en rigtig stor ære. Det er klimaks på den udvikling, som jeg startede i 2004. Det har været en sej omgang. Der har været meget modstand - ikke modstand fra offentligheden eller modstand fra kunder - men der har været mange komponenter, der skulle udvikles samtidigt for at få vinduet til at fungere, som det gør nu, sagde Poul Horn, ansvarlig for udvikling, salg og produktion hos Horn-Group Aps.

Over for Licitationen - Byggeriets Dagblad fortalte han umiddelbart efter prisuddelingen, at han har udviklet mange produkter, men at Ventilationsvinduet "er toppen".

Udviklingen startede i forbindelse med en konkurrence, som Grundejernes Investeringsfond udskrev. Der er i to omgange givet støtte fra EU - i alt er der modtaget 20 mio. kroner til udvikling og dokumentation af egenskaberne.

De første vinduer blev solgt i 2006, men det har taget tid for alvor at sparke gang i salget, som i dag går godt, fortæller han. Der er både solgt eksempler i Irland, Tyskland og Norge foruden Danmark.

Derudover får de mange henvendelser fra andre lande - herunder USA og Rusland.

- Nu skal vi til at markedsføre, at vi har vundet prisen, og så forventer vi en betydelig større efterspørgsel, siger Poul Horn og fortsætter:

- Målet er, at vi sælger teknologien til vinduesproducenter rundt om i hele verden.

I dag sælger de både selv vinduer og teknologien. Det vil de nok gøre noget tid endnu, men tiden må vise, om det fortsætter med at være sådan, siger han.

Bæredygtighed i flere former

Mens Signe Kongebro stod for prisoverrækkelsen af produktprisen til Ventilationsvinduet stod Tina Saaby Madsen, stadsarkitekt i Københavns Kommune, for at uddele personprisen til Erling Deigaard, som hun fremhævede som en ildsjæl.

Allerede i 1986 var Erling Deigaard med til at starte den studiekreds, der kom til at udvikle sig til andelssamfundet nord for Aarhus.

I 1991 kunne han som en af de første beboere flytte ind i sit selvbyggede hus opført i klinet ler efter gammelt fransk forbillede, isoleret med papir og med træbeklædning som klimaskærm.

I dag har den nu 65-årige bæredygtighedsforkæmper også sit arbejde i bebyggelsen med omkring 300 beboere. Han er socialpædagog i et bofællesskab for udviklingshæmmede unge, som Aarhus Kommune har etableret i samarbejde med andelssamfundet.

Og Signe Kongebro fremhævede netop, at andelssamfundet repræsenterer mange sider af bæredygtighed.

- Man er ikke i tvivl om, at bæredygtighed tænkes ind - ikke kun i bygninger men også i den måde at leve på og være på over for hinanden, sagde hun.

Det Bæredygtige Element
Det Bæredygtige Element er stiftet af Building Green og innovationsnetværket InnoBYG i 2014 og hædrer virksomheder, ildsjæle, produkter eller projekter, som fortjener anerkendelse, fordi de har medvirket til at fremme bæredygtighed i byggeriet, inspireret branchen og været et eksempel til efterfølgelse. Det er tredje gang, prisen bliver uddelt, men første gang, at en person også hædres.
Vinderne de to tidligere år er virksomhederne Gamle Mursten og Logik & Co.

Ud over Ventilationsvinduet var følgende aktører nomineret i produktkategorien:
den vandgennemtrængelige asfaltbelægning NCC PermaVej
halmbyggeelementet EcoCocon
facadebeklædningssystemet Climate Cover
akustikloftspladen Troldtekt

Erling Deigaard var derimod oppe imod følgende i personkategorien:
Lars Jørgensen, direktør i byggefirmaet Egen Vinding & Datter
Jesper Rasmussen, byggeudviklingschef i boligadministrationsselskabet BO-VEST
Frederik Noltenius Busck, partner i modulbyggevirksomheden CPH Containers
Stig L. Anderson, kreativ direktør i arkitektvirksomheden SLA
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156