23948sdkhjf

En bydel med snert af middelalderen

Rubow arkitekter tegner ny bydel for ældre i København. Enemærke & Petersen og Sweco er med
Sammen med Enemærke & Petersen og Sweco er Rubow arkitekter udpeget som vindere af konkurrencen for Lejerbo og Københavns Kommune om konvertering af bevaringsværdig kirke og klosterbebyggelse til kulturhus og seniorbofællesskab i samspil med opførelsen af et nyt plejecenter.

Inden for rammerne af klosteret, Sct. Joseph, på Strandvejen, bringes nyt og gammelt i spil og bliver med ombygning, restaurering og nybyggeri til et, ifølge arkitekterne, trygt og generøst kulturtilbud for bydelen og botilbud for ældre med vægt på sammenhængskraft og fællesskaber.

En moderne tilføjelse

"De nye bygninger underordner sig naturligt og på fremragende vis de eksisterende meget markante bygninger. Samtidig er man ikke i tvivl om, at der er tale om en moderne tilføjelse til de eksisterende... Facaderne er opført med korte facadeforløb som forrykkes i forhold til hinanden. Dette sammen med karnapper og franske altaner i alle plejeboliger og terrasser ind mod klosterpladsen giver en variation i udtrykket, som både arkitektonisk og funktionelt vurderes som meget vellykket", lyder det blandt andet fra dommerne.

"Det er potentialerne for den enkelte opgave - i forhold til stedet og funktionen - som vi baserer vores arkitektoniske tilgang på", siger Lars Hetland, som med specialistviden om plejetilbud til demente er sagsansvarlig partner fra Rubow arkitekter.

"Vi arbejder i alle skalatrin fra byplanlægning til inventardesign - og vores erfaring og viden sikrer en god vekselvirkning mellem helikopterperspektivet og det strategiske lag, helt ned i det nære, hvor det handler om mennesker, bygningens kernebrugere, om stedets potentialer, om skala og materialer, og om bæredygtig arkitektur", siger Lars Hetland og henviser til, at Rubow har slået stregerne til såvel byggeri, som landskab.

Et fint hierarki

I dommerbetænkningen lyder også begejstring for udnyttelsen af byggefeltet samt materialevalg, som angiveligt understøtter stedets stemning og kvalitet:

"Forslaget skaber et fint hierarki i uderummene, og det liv, der kan være i gårdrummet, forstyrrer ikke boligerne. Friarealerne er meget vellykkede i deres disponering og giver fine mindre rum og nicher, som vil give gode oplevelser og lyst til bevægelse", skriver dommerne.

En samlende identitet

Det nye plejecenter formgives som en gruppe sammensatte bygningskroppe, nedskaleret i forhold til klo-strets proportioner og skala. Den nye facade mod omgivelserne opdeles vandret i to dele, som spejling af klostrets geometri og linjer. Den nedre facade udføres i rød blødstrøgen tegl, mens den øverste del beklæ-des med naturskifer - materialer som mimer klostrets identitet i et opdateret tilsnit og tilfører kvalitet til stedet", lyder det fra Rubow.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14