23948sdkhjf

Intelligente systemer styrer indeklimaet i pavillonbyggeri

Nyt børnehus i Odense er forberedt til central eller decentral styring af alle installationer
Udlejeren af byggemateriel og pavilloner Ajos A/S har afleveret et børnehus til Odense Kommune i danskfabrikeret pavillonbyggeri fra Scandi Byg A/S.

Og alle pavillonerne har gulvvarme og er forberedt til såkaldt KNX-styring af energiforbruget.

"Det giver en fantastisk komfort at have gulvvarme i en børneinstitution. Børnene befinder sig meget på gulvet, og vi har arbejdet med gulvvarme i pavilloner siden 2008. Dels fordi vi forudså, at vandbåren varmeforsyning på et tidspunkt ville blive et krav, og dels fordi det er den ideelle måde at opvarme, idet gulvvarme anvender den lave fremløbstemperatur, som kommer fra henholdsvis varmepumper og solenergi", fortæller pavillon- og tilbudschef Egon Crone Andersen fra Ajos i en pressemeddelelse.

Undgår støvforbrænding

Samtidig er gulvvarmen også tilsluttet fjernvarme eller andre varmekilder.

"Gulvvarme betyder i forhold til el-varme, at man undgår den støvforbrænding fra el-radiatorer, som giver dårlig luft. I det hele taget bør el-radiatorer slet ikke anvendes i børneinstitutioner af hensyn til børnenes sikkerhed, og det giver også en meget lettere indretning af lokalerne, når der ikke skal ophænges radiatorer", fortsætter Egon Crone Andersen.

Varmeforsyningen i gulvet betyder, at gulvene er ekstra isoleret til yderligere gavn for komforten, og energiforbruget holdes også nede i kraft af en ventilation, hvor 86 procent af energien i udsugningsluften genindvindes i kraft af varmeveksler i ventilationen.

Den intelligente KNX-styring af de elektriske installationer, som alle pavilloner forberedes til, giver mulighed for central eller decentral styring af alle installationer.

Sensorer til natsænkning

Der kan benyttes forprogrammering eller sensorer til eksempelvis natsænkning af temperaturen med individuelle styring i de enkelte rum eller sensorstyring til belysning, og stikkontakter indgår også i styringen, så der ikke er risiko for, at elektriske apparater står tændte natten over.

En særlig vigtig faktor i børneinstitutioner er at skabe så lidt efterklang som muligt. I den nye institution i Odense er der anvendt lydabsorberende materialer. Det giver det lavest mulige støjniveau i børneinstitutionen til gavn for både børn og personale.

"På grund af materialerne kan der altid opnås et lavere støjniveau i pavillonbyggeri sammenlignet med byggeri med mursten eller beton", siger Egon Crone Andersen.

Børnehuset i Pårup uden for Odense erstatter et byggeri, der var forfaldet og blandt andet præget at råd. Det nye børnehus rummer 60 børn.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109