23948sdkhjf

DEBAT: Der er brug for at stramme op overfor sort arbejde

Skat har brug for beføjelser, der gør det muligt at følge op på henvendelser om sort arbejdet fra borgere, virksomheder og myndigheder, skriver Morten Kamp Thomsen, erhvervspolitisk konsulent i brancheorganisationen Dansk Byggeri
Sidste år henvendte over 10.000 danskere sig til Skat med mistanke om, at der blev udført sort arbejde. Alligevel er ingen blevet dømt for at arbejde sort eller betale sort.

Hvorfor har det ikke nogen konsekvenser, når virksomheder, myndigheder og borgere kontakter Skat med en konkret mistanke?

Vi har nok alle sammen stiftet bekendtskab med sort arbejde. Enten kender vi nogen, der arbejder sort, en i familien, der betaler håndværkere sort, eller også har vi måske selv arbejdet sort i teenageårene, så vi kunne spare op til at tage kørekort, rejse jorden rundt eller noget helt tredje.

Antallet af danskere, der kontakter Skat med en mistanke om, at der bliver arbejdet sort hos naboen, kollegaen eller i en virksomhed, stiger. Skat oplyser i sin gennemsigtighedsrapport, at hele 10.644 danskere sidste år tippede myndigheden om for eksempel boligejere, der fik ordnet taget eller pudset facaden uden, at der blev betalt skat af håndværkerens løn. Det er næsten dobbelt så mange som for fem år siden.

Ingen bliver dømt

Det er påfaldende, at der på baggrund af så mange anmeldelser ikke er en eneste privatperson, der er blevet dømt for at medvirke til sort arbejde ved at købe sorte ydelser. Der er vist ikke andet at sige, end at myndighedernes forsøg på at stoppe sort arbejde indtil videre ikke virker. Hr. og fru Jensen kan med andre ord få lavet deres sorte arbejde i fred.

Derfor er det godt nyt, at Skatteudvalget på Christiansborg er kommet med 11 nye initiativer, der skal bekæmpe sort arbejde med mere kontrol og flere målrettede indsatser, og samtidig har skatteministeren bebudet, at der er flere medarbejdere på vej til Skat. Men hvis det ikke bare skal blive ved snakken og de gode intentioner, så er det vigtigt, at Skat har de rigtige arbejdsredskaber.

Arbejdet bliver sværere

Sidste år var 60 procent af alle anmeldelser til Skat anonyme, mens resten af anmeldelserne hovedsageligt kom fra offentlige myndigheder og borgere, der ikke ønskede at være anonyme. Men skatteministeren har afskaffet muligheden for at tippe Skat anonymt, og det vil betyde, at langt de fleste af den type anmeldelser vil forsvinde fremover. Desuden har ministeren sat en stopper for Skats mulighed for at kontrollere private byggepladser på villavejene. Ingen af disse tiltag gør arbejdet nemmere for Skat.

Der blev i 2014 udført sort arbejde for mindst 31 mia. kroner inden for brancher som restauration, rengøring og byggeri, lyder vurderingen fra Rockwool Fonden. Alene det tal - og dermed altså størrelsen på den sorte økonomi - burde få politikerne til at udvide de 11 nye initiativer med beføjelser, der gør det muligt for Skat at reagere på flere af de anmeldelser, de får fra borgere, virksomheder og myndigheder.

De skattebetalende borgere må ryste på hovedet og tænke: Hvad nytter det, at vi har en masse regler, hvis ikke Skat har mulighed for at håndhæve dem?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219