Rørproduktion startede i garagen
Rotek A/S startede for præcis 25 år siden den 1. september i en garage. Næste generation af ejere er på vej, og med et tæt samarbejde og bofællesskab med plastrørsproducenten Emtelle ser fremtiden lys ud
4
Billeder

Karsten Kristensen her op ad de stakkevis af rør, der hver dag forlader fabrikken. (Foto: Torben Sigh)
For Karsten Kristensen har sammen med en partner købt de gamle produktionsfaciliteter af Rationel og har omdannet til det en erhvervspark, der udover de to virksomheder rummer en række andre mindre virksomheder.
Rotek er specialister i at lave specielle rør og rørkoblinger, der bruges i forbindelse med brøndboringer, grundvandssænkninger og miljøundersøgelser.
"Da jeg startede hjemme i garagen, var det med en sammenflikket maskine med dele fra gamle biler, cykler og meget andet, men den virker stadig", fortæller han under en rundvisning på fabrikken, der sammen med Emtelle, der producerer rør til blandt andet fibernetnedlægning, fylder hal efter hal i de gamle vinduesfabrikshaller.
Et speciale
Karsten Kristensen har gennem årene specialiseret sig i samlinger, gevindrør og muffer, borerigge samt meget andet specialudstyr. Sidenhen er der kommet forhandlinger af pumper og andet udstyr til arbejde med grundvand.
I dag beskæftiger virksomheden 16-17 medarbejdere, og selvom virksomheden ikke oplyser omsætning, så ligger den ifølge chefen i omegnen af et halv hundrede mio. kroner og med en ganske fornuftig bundlinje.
"Vi sælger her i landet direkte til kunderne, som bare henvender sig til os eller vore sælgere. Men 40 procent af vores produktion går til udlandet, og her sker salget via importører i Benelux, Tyskland, Frankrig, Skandinavien og de baltiske lande", fortæller han.
Medejer i Emtelle
Karsten Kristensen har selv en fortid som ansat, og da han en overgang havde job hos en konkurrent, blev han spurgt, om ikke det var en opgave for ham at lave noget selvstændigt.
Som sagt så gjort, og han kunne godt se idéen med det. Han kom i gang derhjemme, og som årene gik, fik han fusioneret konkurrenten ind i egen virksomhed, og da efterspørgslen på fiberrør kom, begyndte det at gå stærkt.
Han er i dag medejer i Emtelle, som ud over produktionen i Sdr. Felding har to fabrikker i Skotland og to i Indien.
Denne virksomhed beskæftiger i alt cirka 1.000 medarbejdere og producerer plastrør op til en diameter på 80 cm.
På fabrikken i Sdr. Fedling står ni linjer, der ekstruderer plastmaterialer ud til rør til fibernet, rør til data og telekommunikation, herunder mikrorør og tomrør, rørsystemer til indendørsbrug i blokke samt til blandt andet skoler og sygehuse, trykrør til spildevand, vandforsyninger, rør til styrbar underboring, Industrirør, jordvarmeslanger, fjernvarmerør og endelig rør til stærkstrøm.
Rørene ekstruderes
Produktionen foregår ved at rå plast i pilleform smeltes og føres i den rigtige blanding og farve ind i en ekstruderingmaskine, som i en uendelig proces støber røret.
Et vigtigt element er nedkølingen af røret, efter at det er skabt. Heri ligger en stor del af den kvalitet, røret får, når det leveres som færdigt produkt.
"Vi køber størstedelen af vore rør hos naboen her, det vil sige Emtelle, men vi køber også andre steder", siger Karsten Kristensen.
Han og hustruen har planer om at drosle lidt ned, og har derfor afhændet nogle af firmaets aktier til to nøglemedarbejdere, som har været i firmaet i en årrække, og som tænker i produktion med nye øjne.
"Det var en svær beslutning, men i dag kan jeg godt se, at der er mange ting, de gør bedre end jeg, og det er jo godt, når de skal overtage det", siger han med et lunt smil.
Men både han og hustruen arbejder fortsat i virksomheden, hun i produktionen, fordi hun godt kan lide det sociale i det, og han i administrationen.
"Hun er den eneste, der kan køre den gamle maskine derude", siger han smilende.
"Det er ikke fordi, vi egentligt behøver være her så meget, men noget skal vi jo lave", kommer det.