23948sdkhjf

Nyt liv til historisk beboerhus

Beboerhuset Kvartershuset i Københavns Sydhavn har været været igennem en omfattende renovering. Nu er det klar til brug igen
Der er lagt an til både børneleg og ældrehygge, når beboerhuset Kvartershuset i Københavns Sydhavn-kvarter sidst på eftermiddagen slår dørene op efter en omfattende fornyelse fra kælder til kvist.

"Med den gennemgribende renovering af Kvartershuset har hele Sydhavnen fået et moderne beboerhus med plads til aktiviteter for både unge og ældre. Det er et mødested for hele kvarteret - og et sted hvor beboerne fra både det nye og gamle Sydhavn kan mødes", siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse fra den filantropiske forening Realdania, som sammen med Københavns Kommune har støttet projektet med 9,5 mio. kroner.

Målet med moderniseringen af den bevaringsværdige bygning er at skabe nye aktiviteter for børn og unge og bedre adgang for småbørnsforældre og gangbesværede. Derfor er der installeret elevator, og som noget nyt er en tidligere badmintonhal lavet om til en multisal, der giver plads til leg for Sydhavnens børn og unge.

Bygningskvaliteter respekteres

Det er blandt andet bidragene fra Københavns Kommune og Realdania, der har gjort projektet muligt. Derudover har et bidrag fra en lokalafdeling af boligforeningen AKB sikret istandsættelse af bygningens tag, ovenlys og baderummene.

"Moderniseringen af Kvartershuset gav os en mulighed for at fejre kvarterets og fælleshusets historie og samtidig bringe det ind i det nye århundrede. Vi er glade for, at vi har kunnet bidrage til husets fornyelse. Kvartershuset er et af de første af sin slags og et fint eksempel på et multifunktionelt hus med mange typer kultur- og fritidsaktiviteter," siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.

Realdania, hvis formue stammer fra salget af realkreditinstituttet Realkredit Danmark til Danske Bank i 2000, beskæftiger sig især med det såkaldt byggede miljø, og Jesper Nygård glæder sig over, at bevaring også har været et aspekt i forbindelse med istandsættelsen af Kvartershuset.

"Det er lykkedes at skabe en mere tilgængelig og logisk indretning af huset, samtidig med at man med respekt for de mange bevaringskvaliteter også har turdet udfordre husets arkitektur," siger han.

Kvartershuset har haft en markant plads i sydhavnsbeboernes bevidsthed, især i det traditionelle arbejdskvarters storhedstid i 1960’erne, hvor befolkningstallet i bydelen nåede omkring 25.000. Det gav grobund for politisk engagement, foreningsliv og fællesskab.

Befolkningstal faldt

Siden faldt befolkningstallet betydeligt, indtil der igen kom gang i byudviklingen med nye, vandnære boligbyggerier. I den ældre del af Sydhavnen, som ikke mindst er kendt, fordi tidligere, nu afdøde, statsminister Anker Jørgensen (S) boede i kvarteret, er beboersammensætningen præget af mange ældre, og Susan Hedlund, der leder Kvartershuset, glæder sig over, at beboerhuset nu kan byde på bedre forhold for dem og andre brugere.

"Jeg har i ti år arbejdet på at få bedre adgangsforhold til Kvartershuset, det er nu lykkedes. Vi har fået en elevator, der giver alle uanset alder mulighed for at deltage i sociale arrangementer, hvad enten det er leg og motion på gymnastikredskaber eller en hyggelig komsammen over en bankoplade", siger hun.

Organisatorisk er Kvartershuset en forening, som er ejet og finansieret af 12 boligafdelinger af boligforeningen AKB i Sydhavnen. Bygningen ligger på hjørnet af Borgbjergsvej og Gustav Bangs Gade. Den indeholder ud over Kvartershusets aktiviteter, butikker, café og andre erhvervslejemål.

kibe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094