23948sdkhjf

Videncenter kommer godt fra start

Det nyåbnede Videncenter for Håndtering & Genanvendelse af Byggeaffald, får allerede mange henvendelser
Det uafhængige videncenter kaldet VHGB - Videncenter for Håndtering & Genanvendelse af Byggeaffald, der åbnede i forsommeren, får allerede nu en række henvendelser om, hvordan man håndterer byggeaffald. Lederen af videncentret, Anke Oberender, er ganske godt tilfreds med det aktivitetsniveau, der er nu, men venter også, at det vil stige på sigt, i takt med at folk finder ud af, at centret eksisterer.

”Vi synes at vi er kommet rigtigt godt fra start. Vi er lige nu en håndfuld medarbejdere samt en række eksternt tilknyttede eksperter, der kan bistå og rådgive, og vi henvender os jo bredt og uafhængigt til alle, der måtte have en interesse i nedbrydning og genanvendelse af byggematerialer”, siger hun til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Centret er opstået på baggrund af et ønske fra både byggebranchen, bygherrerne og kommunerne, som gerne ville have et uvildigt sted, hvor man kan få oplysninger om korrekt og lovlig bortskaffelse og genanvendelse af byggeaffald.

Centret hører til på Teknologisk Institut i Taastrup.

Ikke helt klart billede

Anke Oberender mener, det er for tidligt endnu at sige så meget om, hvilken type henvendelser, der er typiske.

”Dog kan jeg sige, at de henvendelser, vi på nuværende tidspunkt har fået flest af, er fra entreprenører, rådgivere og kommuner, som gerne vil vide mere. Bygherrerne, som også er en målgruppe for os, har vi ikke hørt så meget fra, men det kommer nok, når kendskabet til os når længere ud”, siger hun.

Anke Oberender understreger, at dialogen med netop entreprenørerne og bygherrerne er vigtig, for det er i dette krydsfelt, at forventningerne skal afstemmes. Det er netop den måde, man kan forebygge problemer og ved grundig planlægning tilmed skabe grundlag for et genbrug af byggematerialer fra gamle bygninger, der eventuelt skal fjernes for at give plads til nye.

Ikke sagsspecifik

”Det er dog vigtigt at understrege, at vi ikke yder sagsspecifik rådgivning. Det betyder at vi ikke kan rådgive som part i en konkret sag. Vi kan fortælle og rådgive generelt om lovgivningen og systemerne, men vi er ikke en instans, man så at sige kan ”hyre” til at køre noget igennem. Vi er uvildige”, konstaterer Anke Oberender.

Et andet konkret mål med videncentret er at indsamle viden på området.

”Et af de problemer, der har været indenfor håndtering og genanvendelse af byggeaffald, er manglen på konkret viden om farlige stoffer, mængder, statistik, metoder og meget andet. Her vil vi i centret arbejde for at systematisere den indsamlede viden, og sørge for, at den bliver tilgængelig i forståelig form. Alle oplysninger, vi kommer i besiddelse af, vil blive anonymiserede, således at den tilgængelige viden kan bruges generelt”, siger hun.

Selv er Anke Oberender ingeniør og har tidligere beskæftiget sig med blandt andet jord og genanvendelse heraf, og har også kompetencer på andre områder indenfor affald. De fem medarbejdere er sammensat således, at de tilsammen dækker et meget bredt spektrum, når det gælder segmenter indenfor byggeaffaldsområdet, herunder ikke mindst den gældende lovgivning på området.

Masser af byggeaffald
Danmark producerer årligt ca. 3.600 millioner tons bygge- og anlægsaffald om året. Det svarer til 30 procent af den samlede affaldsmængde
24 procent heraf skønnes at være asfalt og kul/tjæreholdige materialer
35 procent er beton, tegl og keramik, samt ballast fra banespor.
23 procent er blandede materialer og andet affald.
9 procent er metaller.
2 procent er asbest- og PCB-holdige materialer
2 procent er træ
3 procent er glas, plast og dagrenovation
2 procent er isolering, gips med mere.
Kilde: VHGB
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109