23948sdkhjf

400-årigt kvarter kæmper med fugtgener

Nyboder i København gennemgår systematisk malervedligeholdelse af de indvendige facader
Nyboder i København, der huser forsvarets ansatte, har gennem kvarterets knap 400-årige historie været under løbende udbedring.

De ikoniske gule og grå såkaldte stokke – bygninger – der siden 1944 har været fredede, er genstand for løbende udbedring og vedligeholdelse af alt fra tagkonstruktioner til ud- og indvendige facader.

Blandt de tiltag, som er taget i brug for at holde de gule og grå stokke skimmel- og fugtfri, er systematisk malervedligeholdelse af de indvendige facader.

Bekæmpelse af fugt udgør en vigtig dimension i vedligeholdelsen af den dårligt isolerede bebyggelse. En stor del af boligerne er opført direkte på jorden, og den opstigende fugt skaber ideelle vækstbetingelser for skimmelsvamp.

Per Lundgaard er arkitekt hos Fogh og Følner Arkitektfirma A/S, der siden 2014 har været totalrådgiver i forbindelse med renoveringen af Nyboder.

”Problemet er grundfugt. Boligerne har ikke udluftede kældre, idet gulvene i stueetagen er placeret direkte på jorden. Samtidig bidrager et sekundært grundvandsspejl, der til tider står højt, til den opstigende fugt. Da husenes sokler ikke har vandafledende dræn på ydersiden, og eftersom hverken gulve eller sokler er fugtsikrede, stiger grundfugten op i konstruktionerne. Her afgives den blandt andet til beboelsesrummene, hvor kombinationen af uisolerede ydervægge, utilstrækkelig opvarmning og manglende ventilation resulterer i kolde og opfugtede vægge”, siger Per Lundgaard i en pressemeddelelse.

Hård kost for byggeriet

Ud over de helbredsmæssige konsekvenser for beboerne kan fugtgener være hård kost for et så gammelt byggeri som Nyboder.

Bekæmpelse af dette problem står derfor højt på dagsordenen i forbindelse med vedligeholdelsen, og hver enkelt bolig har gennem byggeriets langvarige historie undergået forskellige fugtbekæmpende tiltag.

Ikke mindst de indvendige facadevægge spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsesindsatsen.

Hver gang en beboer fraflytter, males væggene derfor med en funktionsmaling baseret på mikroporøs matrixteknologi, der ud over at lydisolere bekæmper skimmel og stopper fugtproblemer.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14