23948sdkhjf

Arkitektur på landskabets betingelser

Færøsk vinderforslag fra den dansk/svenske tegnestue White Arkitekter giver bjergene øjne og udnytter naturens former maksimalt. Dermed opstår kvaliteter, der ikke ville eksistere på flad jord
Ideen bag den åbne internationale arkitektkonkurrencer Nordic Built Cities Challenge er at udvikle og stimulere løsninger for fremtidens bæredygtige velfærdsbyer.

Ambitionen er, at Nordic Built Cities Challenge skal resultere i konkrete og skalérbare ’best practice’-eksempler, der kan bruges til eksport og branding samt bidrage til vækst og jobs i den nordiske region.

Nordic Built Cities Challenge på Færøerne har som konktret mål at visualisere moderne familieboliger på et stærkt kuperet terræn – med minimalt indgreb i landskabet.

Vende til en fordel

Ifølge juryen udmærker det vindende forslag ”Eyes of Runavik” fra White sig specielt ved at udnytte landskabets konturer maksimalt og skabe kvaliteter, der ikke ville eksistere på flad jord.

Forslagets specifikke form formår nemlig at vende det stejle landskab til en fordel og skabe både gårdrum, der er beskyttet for vinden, og udsigt over landskabet og fjorden fra alle boliger.

Naturen meget præsent

White arkitekters forslag introducerer en helt ny såkaldt arkitektonisk typologi udviklet gennem det, som firmaet kalder ’kontekstuel innovation’, hvor efterlevelse af programmets funktionskrav må ske på stedets betingelser.

”Da vi først ankom til Færøerne i forbindelsen med konkurrencen hang vi i luften i flyet i halvanden time på grund af de kraftige vinde. Det var her vi indså, at naturen og især vinden var enormt præsent på Færøerne, og at man ikke kunne bygge bæredygtigt her, medmindre man skabte en helt ny typologi, som havde klima og terræn som essentielle livsbetingelser”, siger Morten Vedelsbøl, kreativ direktør hos White arkitekter i Danmark.

Ifølge ham handlede hele projektet derefter om at finde en form, der vendte omstændighederne til en fordel.

Arkitekterne fandt sin inspiration i den lokale historiske bosættelsesform, som både er tilpasset de lokale forhold og sætter et minimalt aftryk på landskabet.

Alle med udsigt

Forslaget visualiserer fem selvstændige boligområder, som hver kan ses som én landsby; en lejr midt i den vilde natur - bygget omkring et vandløb. I færøsk terminologi hedder det en ’bøur’, hvor kultivering og dyrkning kan foregå.

Frem for traditionelle enfamiliehuse har White valgt at samle alle de enkelte familieboliger i hvert boligområde under samme tag og skabe boliger i to eller tre plan, der alle har udsigt over fjorden og adgang fra det indre haverum.

Rækkehusenes klassiske lige stræk er dog opgivet til fordel for en organisering i fem ringe, der på afstand ligner øjne på bjergsiden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.265