23948sdkhjf

Klimatilpasning mangler effektiv lovgivning

Med et foretræde for klimaudvalget forsøgte Dansk Byggeri i går at få mere politisk bevågenhed på klimatilpasningsområdet
Dansk Byggeri og Danske Anlægsentreprenører havde i går foretræde for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg for at fremlægge deres input til, hvordan man sikrer en realisering af de kommunale klimatilpasningsplaner.

Baggrunden for byggeriets foretræde er en rapport fra marts i år, der ser nærmere på 10 kommuners klimatilpasningsplaner og hvilke udfordringer, der er med implementeringen af disse. Rapporten er udarbejdet af seniorforsker på Københavns Universitet Dorthe Hedensted Lund og finansieret af Danske Anlægsentreprenører.

Rapporten viser, at der er stor forskel på, hvor langt de 10 kommuner er kommet i deres implementeringsindsats. Mens nogle kommuner har afsluttet de første store anlæg, er andre kun så småt ved at gå i gang med konkretet projekter. Desuden fastslås det, at hvis klimatilpasning skal have høj prioritet i kommunerne, så kræver det, at der er politisk opbakning.

Mange interesser

Netop det var en af de pointer, som Niels Nielsen, branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører, havde med ind til udvalgets politikere.

”Skal man fortsætte det arbejde, der blev startet med klimatilpasningsplanerne, så skal det være et lovkrav. Ellers bliver klimatilpasningsplanerne ikke ført ajour og udmøntet”, siger han.

I 2012 indgik Finansministeriet og KL en aftale om, at alle kommuner inden udgangen af 2013 skulle udarbejde klimatilpasningsplaner, men det var ikke alle kommunerne, der kom lige hurtigt ud af starthullerne. Rapporten konkluderer blandt andet, at da opgaven med klimatilpasningsplaner også berører områder som naturbeskyttelse, kystbeskyttelse og planlægning, kan det være vanskeligt at have fuldt overblik over arbejdet.

Task force

En anden udfordring med at implementere klimaplaner er lovgivningen. Der er meget lovgivning, at forholde sig til, når kommunerne laver klimatilpasning. De adspurgte kommuner foreslår derfor, at klimatilpasningsplaner fremover bliver bedre forankret i lovgivningen – for eksempel ved at skrive området ind i planloven og ved at reducere antallet af kontrolmekanismer i lovgivningen. Det har fået Dansk Anlægsentreprenører til at foreslå, at man laver en task force, der kan læse den gældende lovgivning igennem og udarbejde forslag til en mere ubureaukratisk, fleksibel og overskuelig lovgivning på klimatilpasningsområdet.

”Det er nødvendigt at lave lovgivningen, så der ikke er regelkonflikter, og så den bliver smidig og overskuelig for kommunerne. Oversvømmelser giver kommunerne og forsikringsselskaber store udgifter. Derfor er det vigtigt, at det her kommer højere op på dagsordenen”, siger Niels Nielsen.

Rapporten konkluderer desuden, at borgerinddragelse er blevet et vigtigt element i klimatilpasning, da borgerne kan bidrage med vigtig viden i forhold til at forstå de specifikke vandudfordringer i et område.

Læs også: Behov for lovgivning om klimatilpasning
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141