Anlægsinvesteringerne falder næste år
Det kommunale anlægsniveau er forhandlet på plads. Det betyder et fald med flere hundrede millioner kroner. Acceptabelt, mener Dansk Byggeri
Det står klart, efter regeringen og kommunerne er blevet enige om en aftale for kommunernes økonomi for næste år. Kommunernes anlægsniveau i 2017 udgør dermed 16,3 mia. kroner mod 16,6 mia. kroner året før.
Et sådant fald i anlægsinvesteringer kan ikke i sig selv siges at være alarmerende, mener brancheorganisationen Dansk Byggeri, der kalder aftalen om kommunernes økonomi ”inden for skiven af det acceptable”.
”Forligsparterne konkluderer, at der er behov for tilpasning af niveauet af de offentlige investeringer, herunder de kommunale anlægsinvesteringer i nedadgående retning. Det er Dansk Byggeri ikke enig i. Vi mener, at det er god ræson i at lade en tilpasning af anlægsinvesteringer ske i opadgående retning”, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.
Absolut bundkarakter
Dansk Byggeri udtrykker dog bekymring over, at den stramme økonomi, som også kommunerne er underlagt, bliver skævvredet, idet det det er politisk nemmere at skære mursten fra frem for varme hænder.
LÆS OGSÅ: Uambitiøs aftale om kommuneøkonomi
”Vi må pointere, at det er ganske kortsigtet at lade både bygninger, veje og anlæg forfalde. Det skyder blot regningen, som med garanti bliver dyrere, når der skal ske genopretning af forsømte bygninger, veje og anlæg”, siger Lars Storr-Hansen.
Han understreger, at den beskedne reduktion af anlægsinvesteringerne trods alt sender et signal om, at også politikerne har erkendt problemstillingen.
Med aftalen slipper kommunerne også af med det omdiskuterede omprioriteringsbidrag og får dermed tilbageført 2,2 mia. kroner. Det stiller så meget desto større krav om, at kommuner selv prioriterer, mener Anders Hundahl, adm. direktør i brancheorganisationen Asfaltindustrien.
”For os at se må højeste prioritet være de kommunale veje, som fik absolut bundkarakter i forhold til kommunal transport, miljø, energi og bygninger i en analyse, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører for nylig har udarbejdet”, siger Anders Hundahl.