23948sdkhjf

EU’s miljøkommissær imponeret over dansk genanvendelse

Danmark er kommet langt med cirkulær økonomi, konstatererede miljøkommissær Karmenu Vella, der i går besøgte RGS 90
At tale om cirkulær økonomi er en ting. At se det anvendt i praksis er en anden.

Derfor var EU’s miljøkommissær Karmenu Vella i går på eget initiativ på besøg i miljøvirksomheden RGS 90 på Amager.

Karmenu Vella er i København for at deltage i Global Green Growth Forum. Konferencen, hvor også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og den hollandske miljøminister Sharon Dijksma deltager, skal stille skarpt på forretningsmuligheder og barrierer for cirkulær økonomi – så hvad er bedre end selv at få syn for sagen?

”Min mission er, at finde ud af, hvordan private virksomheder arbejder med cirkulær økonomi. Før i tiden handlede cirkulær økonomi om genanvendelse af glas, papir, metal plastik og træ. Med EU’s nye pakke om cirkulær økonomi har vi også kigget på byggesektoren, fordi vi har indset, at byggeriet anvender store mængder materialer, der kan genanvendes”, sagde Karmenu Vella, der selv har en baggrund i byggebranchen som arkitekt og civilingeniør.

Danmark er langt

Ud over en introduktion til virksomheden gik turen ud på pladsen, for at se, hvordan arbejdet med at sortere, knuse og rense affaldet foregår. Her så Karmenu Vella, hvordan gammelt isoleringsmateriale kommer ind sammen med andet affald, bliver sorteret fra de andre byggematerialer og til slut sendt tilbage til producenten Rockwool, der genanvender materialet. Han fik også fortællingen om, hvordan virksomheden Gamle Mursten laver moderne facader af mursten fra byggerier, der er blevet revet ned.

”Det her viser, hvordan cirkulær økonomi kan anvendes. Når det kommer til genanvendelse af byggematerialer, så er der meget at gøre endnu, men Danmark er kommet langt – blandt andet fordi virksomheder som RGS 90 har investeret i cirkulær økonomi”, sagde miljøkommissæren.

Påvirker meningsdannere

Adm. direktør i RGS 90, Henrik Grand Petersen, har siden februar sidste år siddet i direktørstolen i virksomheden. Han mener, det er vigtigt, at politikerne har øjnene rettet mod cirkulær økonomi.

”De regelsæt, der skal laves for at cirkulær økonomi kan vokse, og den opfølgning, der også skal være, det er Karmenu Vella 1st hand til. Desuden kan han skabe bevågenhed og influere andre meningsdannere i for eksempel den internationale industri. For jo flere med indflydelse, der satser på cirkulær økonomi, desto bedre”, sagde Henrik Grand Petersen.

RGS 90 modtager hvert år en mio. tons bygningsaffald. 97 procent af bygningsaffaldet genvindes i anlægsprojekter.

Skiftet til cirkulær økonomi er i fuld gang, ikke bare i Danmark. Ved World Economic Forums seneste møde i Davos forpligtede over 30 CEO’s sig til at lave skiftet fra en lineær til en cirkulær forretningsmodel. Blandt dem var Ikea, Nike, Unilever, Philips, BMW og Mærsk.

Fakta om cirkulær økonomi
Cirkulær økonomi er et udtryk for økonomiske modeller i en virksomhed, samfund eller en organisation, som fremhæver forretningsmuligheder, hvor cirkulære kredsløb anvendes frem for såkaldt lineære processer.
Cirkulær økonomi er inspireret af naturens kredsløb. Affald er ikke affald, men skal i stedet ses som en råvare. Derfor designes produkter, så de er lette at genbruge. Biologisk materiale skal kunne komposteres, og det øvrige materiale designes, så det kan genbruges.


RGS 90 A/S
RGS 90 A/S (Råstof og Genanvendelsesselskabet af 1990) er med 22 modtageanlæg i Danmark og cirka 160 medarbejdere en af Skandinaviens største miljøvirksomheder og håndterer mere end 3 mio. ton affald og forurenet jord årligt
Virksomhedens kerneforretning består af tre ben – rensning af jord, genbrug af byggematerialer og rensning af forurenet industrispildevand
Adm. direktør i RGS 90, Henrik Grand Petersen, har siden februar sidste år siddet i direktørstolen i miljøvirksomheden. Her har han blandt andet stået for vækststrategien ”Breaking new ground”, hvor virksomheden inden for kerneforretningen rensning af jord, genbrug af byggematerialer og rensning af forurenet industrispildevand skal genopfinde sig selv som miljøvirksomhed. Strategien strækker sig frem til 2021, og i den periode er målet en vækst på 8-10 procent om året.
Læs mere om: RG90
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.132