23948sdkhjf

Delte meninger om dæmningsprojekt

Ikke overraskende er der forskellige holdninger til det store slusedæmningsprojekt ved Roskilde Fjord og eventuelt Isefjord.

Borgmester Thomas Adelskov, Odsherred Kommune, undrer sig over, at initiativgruppen ikke har henvendt sig til kommunen.

”Jeg er noget skeptisk over for, om projektet i det hele taget er realisérbart. Ikke mindst fordi vi taler om meget følsomme natur- og habitatsområder. Og hvad vil en dæmning/sluse for eksempel betyde for iltsvinds-problematikken i Isefjord”, spørger Thomas Adelskov.

Fra Halsnæs Kommune på den anden side af indsejlingen til fjordene er udmeldingen, at der pt. er andre og større behov i forhold til infrastrukturen i området, som bør prioriteres først.

Udviklingschef i Europas Maritime Udviklingscenter (EMUC) Jan Boysen ser umiddelbart tre perspektiver i projektet.

”Der vil naturligvis være nogle opgaver i forhold til søværts at fragte byggematerialer til byggepladsen, men ellers er det på sigt formentlig den faste forbindelse mellem Nordsjælland og Odsherred, der kan give nogle transport- og logistikmæssige gevinster. Det vil jo altid opstå et udviklings- og vækstpotentiale, når man binder noget sammen med en fast forbindelse. Endelig skaber dæmningen og slusen jo efter alt at dømme et effektivt værn mod oversvømmelser i fjorden”, siger Jan Boysen.

Med i modningsprocessen

Centerchef Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret har ja-hatten på i forhold til en projektmodningsfase.

”Vi arbejder med store og små klimatilpasningsprojekter, men intet som tilnærmelsesvist ligner dette projekt størrelsesmæssigt”, siger han.

Ulrik Hindsberger understreger, at et projekt af denne størrelse kræver en lang modningstid, og at det derfor er vigtigt at præsentere planerne så tidligt som muligt i processen.

”Desuden overvejer man større klimatilpasningsløsninger i andre fjordområder i Danmark og udlandet, så det er et alternativ, man bør undersøge på lige fod med andre løsninger. Vi har valgt at tage den positive hat på og er derfor med i modningsperioden og overvejer at trække projektet ind i innovationsnetværket for klimatilpasning Vand i Byer. Det er under alle omstændigheder værd at lave indledende undersøgelser på så stort et projekt, som måske åbner op for både en omfattende klimatilpasningsløsning og en transport- og logistikløsning. Vi har jo et stort netværk med rigtig mange kompetencer, som kan give input i modningsfasen, hvor det også handler om at lytte til alle synspunkter”, siger Ulrik Hindsberger.

Læs også: " Slusedæmning skal sikre Roskilde Fjord ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125