23948sdkhjf

BYGGEJURA: Direkte krav – erstatning uden om aftaleforhold?

| Af Peter Dianati og Jeppe Reipurth, advokater, Reipurth & Partnere Advokatpartner- selskab | Tip redaktionen om en historie

Udgangspunktet er, at en part i henhold til princippet om kontrakters relativitet skal henholde sig til sin kontraktpart. Men kan en bygherre rette et direkte erstatningskrav mod en underentreprenør eller en underrådgiver, som bygherren ikke har indgået aftale med, og hvad er konsekvenserne, hvis kravet tillades?

Udtrykket ”direkte krav” betegner i denne artikel den situation, hvor en bygherre (skadelidt) gør et erstatningskrav gældende mod en aftaleparts underliggende aftalepart (skadevolder), uden at der foreligger en aftale mellem dem, for eksempel hvis bygherren springer hovedentreprenøren over og rejser kravet direkte over for en underentreprenør eller direkte over for en underrådgiver til totalrådgiveren.

Denne artikel søger at belyse, under hvilke omstændigheder bygherren undtagelsesvist kan gøre et direkte krav gældende.

Direkte krav er blevet begrundet ud fra flere forskellige juridiske teorier, men det såkaldte retsbrudssynspunkt har fået størst opmærksomhed i litteratur og praksis. Det almindelige retsbrudssynspunkt går ud på, at der kan rejses et erstatningskrav ”uden for kontrakt” mellem en skadelidt og en skadevolder.

Retsbrudssynspunktet er således baseret på de almindelige erstatningsprincipper, uden for kontrakt, hvor de sædvanlige erstatningsbetingelser selvsagt skal være opfyldt.

Som udgangspunkt kræver et direkte krav, at skadevolderen har handlet groft uagtsomt, det vil sige, at skadevolderen skal have begået alvorlige professionelle fejl.

Domstolene har forholdt sig konkret til problemstillingen. Højesteret har blandt andet tilladt direkte krav på baggrund af ”sådanne håndværksmæssige fejl” (jf. U.2004.114 H), ”klar professionel fejl” (jf. U.1995.484 H) og ”professionel fejl” (jf. U.2012.2255 H).

Der er imidlertid også nyere eksempler på, at direkte krav er blevet afskåret af domstolene (TBB.2000.269V, TBB.2007.487/2V og U.2010.365V). Selvom disse afgørelser henviser til Højesterets præmisser citeret ovenfor er det ikke fuldstændig klart, hvordan retspraksis skal fortolkes og rækkevidden heraf.

Omtvistet rækkevidde

Det er i den juridiske litteratur gjort gældende, at ansvarsgrundlaget generelt kan være lempet i forhold til det traditionelle udgangspunkt ”retsbrudssynspunktet”, som forudsætter grov uagtsomhed. Rækkevidden er dog omtvistet.

Konsekvensen er imidlertid, at almindelige professionelle fejl under visse konkrete omstændigheder har givet bygherren en mulighed for at rejse et direkte krav over for eksempelvis en underentreprenør.

Ansvarsbegrænsninger i AB 92 og ABR 89

Aftalte ansvarsbegrænsninger er sædvanlige inden for byggebranchen. Som eksempler fremgår det af AB 92, § 35, stk. 2, at entreprenøren ikke hæfter for driftstab, avancetab og andet indirekte tab, mens rådgiveren sædvanligvis begrænser sit ansvar til et beløb svarende til erstatningssummen i rådgiveransvarsforsikringen, jf. ABR 89, pkt. 6.2.2.

Disse ansvarsbegrænsninger vil dog ved et direkte krav baseret på retsbrudssynspunktet kunne tilsidesættes af domstolene, hvis retsbrudssynspunktet anerkendes, da der i givet fald er tale om et selvstændigt direkte krav ”uden for kontrakt”.

I praksis har den såkaldte ”bubbeldeck”-kendelse (Tidsskrift for Bolig- og Byggeret, TBB, 2014.531) afsagt af voldgiftsretten belyst denne retstilstand. I sagen havde totalrådgiveren begrænset sit ansvar til kr. 1 mio. over for bygherren, ligesom underrådgiveren havde begrænset sit ansvar over for totalrådgiveren til kr. 80.000.

Da betingelserne for et direkte krav imidlertid var opfyldt i denne konkrete sag, blev underrådgiveren mødt med et krav på over 80 mio. kroner fra bygherren. Voldgiftssagen verserede i ni år, og i afgørelsen blev det direkte krav tilladt og alle aftalte ansvarsbegrænsninger tilsidesat.

”Bubbeldeck”-kendelsen er – ligesom de øvrige afgørelser på området – udformet med sparsomme præmisser og i øvrigt konkret begrundet. Bubbeldeck-kendelsen har endvidere været genstand for debat og kritik i forhold til culpavurderingen.

Vurdering og styring afgørende

Som underentreprenør og underrådgiver bør man foretage en konkret risikovurdering i hver byggesag, inden man indgår aftale med en hovedentreprenør eller en totalrådgiver.

Man bør i den forbindelse overveje, om det arbejde, der skal udføres, kan resultere i væsentlige og omkostningstunge mangler, således at man kan risikere at blive mødt med ikke-proportionale erstatningskrav fra bygherren set i forhold til værdien af underentreprenør/underrådgiverkontrakten.

Det bør i givet fald overvejes som underentreprenør/underrådgiver at forsøge at aftale med hovedentreprenøren/totalrådgiveren, at denne skal skadesløsholde underentreprenøren/underrådgiveren i tilfælde af mulige ikke-proportionale direkte krav fra bygherren. Sådanne bestemmelser vil dog ikke hjælpe i en konkurssituation.

Forfatterne deler i øvrigt opfattelsen, som er anført i TBB-redaktionens noter til den trykte ”bubbeldeck”-kendelse: ”Tankegangen bag direkte krav baseret på den almindelige erstatningsregel uden for kontraktsforhold fortjener genovervejelse og (yderligere) undersøgelse.”
Mere om: Erstatningskrav
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

ABC Pavilloner vinder Femern-kontrakt

DSB vælger rådgiver til tre byggeopgaver

Plus

Forsinkede projekter koster sjællandsk entreprenør millioner

20 bygherrer er i spil til Bygherreprisen

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyhedsbrev

34.248 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Nordjysk entreprenør finder lyspunkter trods underskud

Plus

– Der må ikke springe en bombe i organisationen

Stort felt konkurrerer om nyt psykiatrihospital

Debat: Tips og tricks til bedre erhvervsvenlighed

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Opbremsning rammer elementproducent på bundlinjen

MT Højgaard vinder hovedentreprise på Aalborg Universitet

Cowi kaster unge ind i klimakampen

Plus

Nye byggeopgaver på vej

10 startup-firmaer sætter turbo på byudvikling

Realdania, Cowi og Velux har udvalgt 10 virksomheder til at give mere effektivt byggeri og CO2-besparende byer. De er valgt ud fra en bunke med 400 ansøgninger

Gipsproducent skifter navn

Gendannet elementproducent leverer syv på stribe

Plus

Byggeriet får digitalt manifest

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Casa henter afdelingsdirektører til renovering i NCC

HP Byg udvider populære hotellejligheder

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Danmarks første trætop-hotel 7 meter over jorden

FB Gruppen finder partner til byggestyringen

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

121-årig byskole får nyt liv

Plus

To udenlandske byggearbejdere er kommet alvorligt til skade

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Byggeriets kvinder sidder på kontoret

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Venstre: Bliver frataget et visionært projekt

Plus

Borgmester: Udbud er ikke et fravalg af Claus B. Hansen

Odense-entreprenør tager totalentreprise på Vestfyn

Plus

Spillet om milliarderne er i gang

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

40 fods støjdæmpet container med opsamlingskar

VVS-grossist investerer i fremtidig arbejdskraft

Grindex løsninger til industrien

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Ny stor plads i København

Riwal ekspanderer i Europa

Optimér din viden om transformerstationer (10/0,4 kV)

ATyS d M fra Socomec

Michael Mottlau ny advisor hos V2C

Yderligere skærpelse af 10kg reglen i 2020?

Grønland satser stort på nye lufthavne

Står du og mangler en surring?

Portalkraner til håndtering og transport

Bekymret for vandkvaliteten? Udskift bekymringen med en kølig, ren og smagfuld tillid

Dekorationssten.

KTR BoWex Buetandskobling

Fremtidens Fundament og DJ Boringer opfører træhus

Kan man lege sig klogere på BIM?

Best Practice: Levering af cement

Overvågning og styring af elektricitet

Grøn og klimavenlig serverkøling

Adapteo blev børsnoteret

Udendørs elevator nedtagning & nyopsætning på 1 dag!

Prøv Daarbak's sommerspin!

Ledelsesændring i GROHE AG

Send til en kollega

0.229