23948sdkhjf

Renovering og separering af spildevand uden opgravning

Den efterhånden ret brede palette af metoder, der i dag anvendes til opgravningsfri rør-renovering, har fået fornyet liv
Kombinationen af mini pipeburster-maskinen og et nyt modul-rør fra Condor i Tyskland, resulterer i, at man nu kan erstatte den gamle ledning med et nyt moderne PP-rør i en større dimension.

Hermed er rørledningen både fremtidssikret, og den tåler ligeledes at blive inspiceret efterfølgende.

Arbejdet kan eksempelvis udføres fra en eksisterende Ø1000 mm brønd frem til hus eller til næste brønd.

Ydermere kan modul-røret anvendes til kloak-separering, hvor to nye strenge indføres i jorden på samme tid og erstatter det eksisterende betonrør.

Det nye modulrør fra Condor er af typen hvor modulerne skrues sammen i stedet for at skulle skubbes sammen med hydraulisk udstyr.

Gevind-modulet skrues sammen ”i hånden” og kræver intet “baghold” under installationen.

Nordjysk firma bag

Det er Scandinavian No-dig Center i Svenstrup ved Aalborg, der står bag udstyret, og her regner direktør Jesper Nielsen med, at systemet vil brede sig på grund af de mange fordele ved at kunne erstatte de gamle rør med to nye uden opgravning.

Det nye modulrør er testet for tryk og træk. Det betyder at det kan bruges til gravitations-rørledninger og at det kan modstå det træk, det påføres under indførelsen i jorden.

Ledningsudskiftningen sker med udgangspunkt i den gamle stikledning, der typisk er 5 til15 meter lang og ligger i en dybde, der svinger fra to til fire meter. Den består ofte af et 40-50 år gammelt Ø150-betonrør uden nogen nævneværdig struktur tilbage.

Som pilotrør

Her anvender man den eksisterende beton­ledning som pilot-­rør, når man med moderne statisk pipebursting- udstyr sprænger den gamle ledning og samtidig indtrækker to stk. nye Ø 160 mm HDPE rør, som erstatning for det gamle. Rodskærring og højtryksspulning af den gamle ledning, er derfor nu helt ude af billedet.

Røret er testet i samarbejde med Teknologisk Institut og fås pt. i størrelserne Ø160 mm., Ø200 mm. og Ø250 mm. og standard byggelængde på 600 mm., effektivt 500 mm.

Sigh
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156