23948sdkhjf

DEBAT: Lad de lokale selskaber bestemme selv

Beslutninger om. hvilken energikilde fjernvarmeforsyning skal baseres på, træffes bedst i det enkelte, lokale forsyningsselskab, mener brancheforeningen Dansk Fjernvarme
Hvem bestemmer prisen på fjernvarme, spørger Michael Niemann Mortensen (MNM), vvs-konsulent i erhvervsorganisationen Arbejdsgiverne, i tirsdagens udgave af Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Det lette svar er, at det heldigvis hverken er jeg eller MNM, men derimod det enkelte, lokale varmeselskab og dets bestyrelse.

Betyder det så, at prisen på fjernvarme svinger ukontrollerbart fra varmeselskab til varmeselskab? Nej, ikke i det omfang, som MNM giver udtryk for. Energitilsynets seneste opgørelse over prisen på fjernvarme viser, at mere end 97 procent af alle fjernvarmekunder har en gennemsnitlig varmeregning på mellem 7.758 og 18.545 kroner.

Lavere gennemsnitspris

Den gennemsnitlige pris på fjernvarme, hvis man medtager samtlige kunder, er 14.470. Dermed er fjernvarme i gennemsnit cirka 2.000 kroner billigere pr. husstand, end hvis det samme hus havde opvarmet med træpiller, halvt så dyrt som elvarme og også langt billigere end olieopvarmning, hvor den gennemsnitlige regning lyder på 23.444 kroner

MNM efterlyser mere solenergi. Her kan jeg glæde ham med, at der i løbet af 2016 kommer langt mere solenergi i fjernvarmen. Det ved vi, da vi nogenlunde kender de enkelte varmeselskabers udvidelsesplaner.

Men selvom man har stærke interesser i solenergi – og der givetvis er mere vvs-arbejde i at opføre solanlæg – vil jeg godt advare mod, at man fra centralt hold – hvad enten man sidder i København eller Odense – dikterer, hvad der er bedst for det lokale varmeselskab.

Lokale beslutninger bedst

Ønsket om at detailregulere, hvem der skal have lov at træffe beslutninger i det lokale varmelselskab, er bekymrende. Jeg tror, vi har meget mere gavn af, at beslutningerne træffes lokalt og ofte af de personer, der dagligt møder deres kunder i den lokale brugs eller står skulder ved skulder på sidelinjen, når ungerne spiller fodbold. Når MNM i ramme alvor mener, at en investering i et halmfyr er en fejlinvestering, kan jeg også kun glædes over, at det ikke er ham, der fastsætter priserne på dette område. Stik modsat er investering i halmfyr i disse år ofte en meget god investering, da det er et billigt brændsel fritaget for afgifter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14