23948sdkhjf

Mild vinter har præget vintertjenesten

Vinteren 2015-2016 blev noget mere mild end normalt, og det har haft betydning for blandt andre Hededanmark
Saltspredere og sneplove har i vinteren 2015-2016 været mindre ude på statsvejene end normalt.

Det viser Vejdirektoratets tal for vinterens forbrug.

I gennemsnit 81 dage i løbet af vinteren har Vejdirektoratets entreprenører været ude at salte. Det er 25 procent under en gennemsnitsvinter. Derudover blev der i gennemsnit brugt 96 timer til snerydning per 100 km spor, hvilket er godt det halve af en gennemsnitsvinter.

Men især i januar var der godt tre uger, der har været udfordrende for Vejdirektoratets vintertjeneste.

”Det meste af sæsonens sne faldt i denne periode, og cirka halvdelen af sæsonens salt blev brugt i denne periode”, fortæller områdechef i Vejdirektoratet, Charlotte Vithen.

Tallene dækker over, at visse områder i landet næsten ikke har fået sne, mens andre har fået usædvanligt meget tidligt på sæsonen.

”Normalt er det Nordjylland og Lolland-Falster, der får mest sne. Men i dele af Hovedstadsområdet kom der op mod 60 cm sne hen over en weekend sidst i november. Det har gjort området til den del af landet, hvor sneplovene har arbejdet mest i år”, siger Charlotte Vithen.

Usædvanligt ved denne vinter er også, at saltsprederne var ude i næsten en hel uge i slutningen af april. Her blev der brugt godt 500 ton salt.

”Denne vinter har markeret sig ved en speciel afslutning. Det er sjældent, at vi har behov for saltning af større områder så sent. I år er den sidste større saltning kommet en måned senere end sidste år. Det normale i sidste halvdel af april er, at det blot er broer og andre udsatte strækninger, som skal pletsattes”, fortsætter hun.

Håber på sne til vinter

Hos Hededanmark A/S, der blandt andet står for vintertjeneste for Vejdirektoratet, kommuner og virksomheder, kan man godt mærke, at vinteren 2015/2016 har været mere mild.

”Vi oplever, at det har været en vinter, hvor der ud fra en gennemsnitsbetragtning ikke har været nævneværdigt med sne. Men vi er tæt på niveau på glatførebekæmpelsen”, siger Søren Bo Johansen, divisionsdirektør for forretningsområdet Outdoor Facility Service i Hededanmark.

Han understreger, at det ikke gælder glatførebekæmpelse i forbindelse med snevejr, og at der har været perioder med meget sne.

”Det har gjort sæsonen udfordrende. Det sne, der er kommet, er kommet i voldsomme hændelser i stedet for at være jævnt fordelt ud over sæsonen”, siger Bo Johansen.

Og det er ikke uden betydning.

Vintertjenesten er præget af beredskabsomkostninger, da Hededanmark ikke kan vide, om de cm, der kommer, falder i Hillerød eller Himmerland. Og da virksomheden bliver honoreret for udrykninger, kommer der en underdækning, når sneen holder sig væk i visse områder, forklarer Søren Bo Johansen.

Han er en af dem, der håber på sne til vinter.

”Vi følger meget med i vejrudsigten i Hededanmark”, siger han.

”Vintertjeneste er et forretningsområde for os, så vi vil gerne se sne. Og det ville være rart, hvis det vil fordele sig frem for at falde i store uhåndterbare mængder. Men det er jo desværre noget af det, vi ikke selv kan styre”, fortsætter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096