23948sdkhjf

Arkitema fortsætter norsk succes

Der er angiveligt både store økonomiske og menneskelige fordele ved Arkitema Architects’ nye plejecenter-projekt ved Oslo
Danske arkitekter fortsætter deres eksportsucces på sundhedsområdet.

Tegnestuen Arkitema Architects har med et nyt vinderprojekt i Norge cementeret sin markante skandinaviske profil - og tiltrækningskraft.

I november sidste år vandt virksomheden og samarbejdspartnere, blandt andre Aart Architects, det næsten 90.000 kvm store projekt Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg syd for Oslo, hvor helende arkitektur skal gå hånd i hånd med nytænkende 3D-teknologi.

I går blev Arkitema Architects så designvinder af endnu et norsk sundhedsprojekt, dog i lidt mere beskeden størrelse, nemlig det nye 12.000 kvm store ”Helse- og Omsorgssenter” i Lena nord for Oslo.

Centret er, ifølge seniorpartner Thomas Carstens fra Arkitema Architects i Oslo, en nytænkning i, hvordan demente oplever frihed og øget livskvalitet på et bosted, hvor de passes døgnet rundt. Samtidig er der gjort plads til ambulant behandling og genoptræningsfaciliteter.

”Plejecentret skal centralisere flere sundhedsfunktioner i kommunen, samtidig med, at det skal fungere som bosted”, siger han.

Fokus på privatliv

Udfordringen har været at sammensætte mange forskellige brugergrupper på samme sted, og have fokus på såvel åbenhed og imødekommenhed over for brugerne som privatliv for beboerne.

”Beboerne skal have følelsen af at have deres frihed, men samtidig skal vi passe godt på dem. Det øger deres livskvalitet. Samtidig får vi god plads til mange andre funktioner, hvilket gør centret til en god løsning på den udfordring som de fleste kommuner står over for.Der skal spares ressourcer, og det gør man ved at samle flere mindre funktioner ét sted, og som juryen også bemærker, har vi gennem arkitekturen også formået at effektivisere bemandingen,” siger seniorpartner Thomas Carstens.

Som i andre af tegnestuens ”eksportartikler” har Arkitema igen haft fokus på alle brugerne.

Men også økonomisk er der en gevinst. Juryen, der udpegede Arkitema som vinder, har beregnet, at arkitekternes løsning giver en besparelse på bemandingsomkostninger på 20 – 25 procent i forhold til de andre forslag, der har været i spil.

Tidligere har Arkitemas sundhedsteam tegnet ældreboliger i Presteheia Sykehjem i Kristianssand og et nyt psykiatrisk sygehus i Esbjerg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126