23948sdkhjf

Ny kirke til Københavns sydhavn

På forventede 3.200 kvadratmeter skal der opføres en ny folkekirke i det hastigt voksende havneområde Teglholmen. Arkitektkonkurrencen om den første nybyggede kirke i København siden 1989 udskrives i næste måned
Det er ikke hver dag, at hovedstaden skal have ny kirke.

Men det sker nu – i Sydhavnen – hvor der fra midt i maj udskrives arkitektkonkurrence om en ny folkekirke.

”Kirken skal være, hvor folk er, og de kommende år vokser befolkningen i Sydhavnen eksplosivt”, lyder det fra menighedsrådet i Sydhavn Sogn, der i samarbejde med Arkitektforeningen nu udskriver en åben projektkonkurrence.

Kirken skal foruden kirkerum også indeholde kultur, musik og socialt samvær, og det forventes, at det samlede byggeri på Teglholmen vil ende på cirka 3.200 kvm.

Kirkegrunden har vand til to af siderne, så der bliver rig mulighed for for eksempel at sejle et brudepar til kirken i båd.

Op til tre vindere

Grunden flankeres på den ene side af Man Diesel-fabrikken og i nærheden ligger Skolen i Sydhavnen, daginstitutioner, boligområder og den kommende metrostation.

Konkurrencedeltagerne skal komme med ideer til udformning og der derefter bliver der udpeget en til tre vindere, som bliver inviteret til en forhandling om eventuel bearbejdning af forslagene.

”Den nye kirke skal samle et stort sogn, så det er vigtigt at placere kirken så centralt som muligt. Samtidig skal kirken være let at komme til, også for folk uden for sognet. Vi har en del arrangementer, som er relevante for alle københavnere”, siger menighedsrådsformand Lone Rasmussen til sydhavnsogn.dk

Først nybyggede siden 1989

Biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen glæder sig over udsigten til den første nybyggede kirke i Københavns Stift siden 1989.

”Kirken er ikke et museum, men et levende hus, der skal være der, hvor mennesker har brug for den, og det er i høj grad tilfældet med den kommende kirke”.

Derfor er ønsket en moderne kirke med en synlig profil som kvarterets pejlemærke – en bygning som er enkel i sin udformning og i harmoni med omgivelserne.

Pladsen omkring kirken skal indbyde til ophold, og kirken skal være tilgængelig for offentligheden, også når der ikke er kirkelige handlinger.

”Den skal være en medspiller i folks hverdag med både religiøse og kulturelle tilbud, og vi ser kirken som en del af det moderne byrum på lige fod med skoler, institutioner, caféer og butikker. Den imødekommer nutidens og fremtidens krav til et åndeligt rum. For eksempel arbejder vi ud fra tanken om et interaktivt og fleksibelt kirkerum med mobile elementer, så der kan dannes forskellige rum alt efter arrangement. Vi har selvfølgelig en masse visioner for kirkens arkitektur og indretning, og vi glæder os til at se arkitekternes bud”, siger Lone Rasmussen til sydhavnsogn.dk. Den samlede præmiesum i konkurrencen er på 600.000 kroner, og vinderen af konkurrencen kan forvente at få overdraget projekteringsopgaven.

Konkurrencen udskrives om få uger og vil løbe frem til august 2016.

Arkitektforeningen og menighedsrådet håber, at kirken står færdig engang i 2018.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172