23948sdkhjf

Fynske nonner sparer på varmeregningen

Den rådgivende ingeniørvirksomhed OBH-Gruppen er i gang med en omfattende renovering af det katolske Dalum Kloster i Odense. Resultatet er blandt andet en stor energibesparelse
Den dag i dag lever katolske nonner i Dalum Kloster i Odenses sydlige udkant efter devisen ”bed og arbejd”. Og nu kan de se frem til at udøve deres uegennyttige gerning under lidt mere komfortable forhold og samtidig spare betydeligt på energiomkostningerne. Den rådgivende ingeniørvirksomhed OBH-Gruppen renoverer nemlig i øjeblikket det fynske kloster, hvor dele af bygningerne daterer sig så langt tilbage som 1812.

”Lige nu er vi i gang med en omfattende renovering af hele tageetagen. Det indebærer, at hele etagen ryddes for indervægge, lofter og andet interiør, hvorefter der udføres en komplet omlægning af varme- og vandinstallationen”, siger Nick Moritzen, der er energiteknolog hos OBH-Gruppen.

Det var store driftsudgifter på den fredede bygning, der fik Dalum Kloster-nonnerne til at søge professionel energirådgivning og få lavet en gennemgang af bygningerne for at afdække, hvor meget der kunne spares på varmeregningen, hvis der blev lavet en renovering.

Konkrete forslag

Efter gennemgangen af klosteret kom der en række konkrete forslag fra rådgivende ingeniørfirma OBH-Gruppens Team Energi, som er specialister i at optimere bygningers drift. OBH-teamet bag denne energiopgave består af Brian Rask Madsen, Søren Dahl Rasmussen og Nick Moritzen, der er projekterende i renoveringssagen. Dalum Kloster valgte at få lavet alle de foreslåede besparelsestiltag.

OBH-Gruppens energieksperter vurderer, at Dalum Kloster kommer til at spare mellem 25 og 30 procent på varmeregningen. Den store besparelse skyldes blandt andet, at klosteret mange steder ikke var isoleret, og at de eksisterende rørinstallationer lå uisolerede uden for klimaskærmen.

”Hele tagetagen isoleres og de nye rør vi lægger bliver isoleret efter gældende love og regler og placeres i en isoleret kasse i det nye isoleringslag. Derudover var varmeanlægget meget gammelt, og det er derfor blevet renoveret”, siger Nick Moritzen.

Historiske bygninger

En af udfordringerne for OBH-teamet har været, at renoveringen skal ske med respekt for bygningens historiske karakter. Der skal holdes fast i den oprindelige stil, og renoveringen skal forblive tro mod bygningen. Gennemgang, beregning og rapportering af tiltag på Dalum Kloster tog en måned, og aktuelt er håndværkerne i gang med renoveringen, som forventes at tage seks måneder.

”Der har været lidt udfordringer i forbindelse med renoveringsarbejdet. Bygningens og installationernes alder har været en udfordring, da der er en del uforudsete ting efter nedbrydningen,” siger Nick Moritzen.

OBH-folkene har været i diaglog med Kulturarvstyrelsen i forbindelse med projekteringen af arbejdet. Det har blandt andet betydet, at der er ansøgt om tilladelse til at foretage bygningsarbejderne. Desuden har der skullet tages højde for, at bygningerne fortsat er i brug under renoveringsarbejdet.

Klosteret er oprindeligt opført omkring år 1200 som hjem og arbejdssted for munke af Benedektinerordenen, der blev grundlagt i Italien helt tilbage i 500-tallet. Gennem tiden er de oprindelige middelalderbygninger blevet erstattet med en hovedbygning og to tilhørende fløje fra 1800-tallet. Siden er der opført tilbygninger i perioden fra 1957 til 1966.

Den gennemgribende renovering af Dalum Kloster forventes at være færdig til sommer.

kibe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131