23948sdkhjf

IT findes overalt på Bauma

Maskiner er ikke længere jern, olie og store motorer. De er for længst ved at blive intelligente
(MÜNCHEN) Mange hestekræfter, masser af kraftigt dimensioneret jern og dieselos er traditionelt en del af billedet på en udstilling for entreprenørmaskiner. Men sådan er det bare ikke helt længere. De kæmpestore maskiner er der, men i dag er de godt på vej mod at blive helt eller delvist selvkørende.

I dag er det i næsten lige så høj grad megabytes, skærme og sensorer, der danner en del af billedet. Fælles for en meget stor del af udstillerne af entreprenørmaskiner er, at de kan tilbyde forskellige løsninger hvor automatikken holder sit indtog.

Maskinen kan gøre noget af arbejdet for føreren, det vil sige overtage nogle af de funktioner, som maskinføreren før via et håndtag skulle udføre. For eksempel kan den selv tippe skovlen. Den kan selv rette af, og ikke mindst kan nogle af dem selv positionere sig.

Noget nyt er, at kravene til dokumentation er blevet så belastende, at maskinudviklerne har lavet nye systemer, der kan overtage den del af arbejdet. Det gælder blandt andet asfaltmaskiner og læssemaskiner, hvor data fra det udførte arbejde kan gå direkte til en ipad til videreformidling til kunden, så han ved, hvad maskinen har udført, og hvilken kvalitet det er gjort i.

GPS og 3D - det vil sige den ekstra dimension i kraft af dokumentationen breder sig med lynets hast, og ses hos en række af udstillerne, herunder Volvo, Hitachi, CAT, Liebherr og en lang række andre. Og det slutter ikke her. Vejen mod den selvkørende maskine er for længst rettet af, og udviklingen går stærkt.

Breder sig

”Vi har det blandt andet på vore asfaltmaskiner, og det er allerede en efterspurgt vare”, siger Flemming Holmgreen fra Volvo Entreprenørmaskiner, som Licitationen - Byggeriets Dagblad møder på dette års Bauma i München.

Han suppleres af Jan Dahl fra Wirtgen, der i høj grad arbejder med dokumentation, der er automatiseret.

Også hos H.P. Entreprenørmaskiner, der sælger Hitachi, findes der delvist automatiserede funktioner og dokumentation på maskinerne.

Stiller krav

Det stiller også sine krav til både service og til maskinføreren, der jo skal kunne betjene maskinerne. Men det er der også råd for med efteruddannelse og kurser af mekanikere.
Læs mere om: it
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297