23948sdkhjf

Træ er trækplaster på Hobro havn

Næsten 700 diagonalt tilskårne egetræsplanker i varierende bredde skal trække opmærksomheden mod Mariagerfjord Kommunes nyindviede maritime kulturcenter på havnen i Hobro
Mariagerfjord Kommune i Himmerland arbejder i disse år ved at skabe bedre sammenhæng mellem fjorden, midtbyen og havnen i kommunens hovedby, Hobro. Et af tiltagene er et nyindviet maritimt kulturcenter ved havnen, som skal udgøre et udflugtsmål og understøtte fjordens rolle som samlende kraft i kommunen.

Et centralt element i kulturcenteret, der er nabo til Hobro Værft, et af landets ældste endnu fungerende træskibsværfter, er en træbeklædning bestående af næsten 700 egetræsplanker. Den ide er undfanget af arkitektfirmaet E+N Arkitektur, som vandt projektkonkurrencen. Hobros egen lidt alternative trælasthandel Skovtrup, der har specialiseret sig i bæredygtigt træ, har leveret plankerne.

”Arkitekten havde fokus på, at der skulle bruges holdbart træ – og helst europæisk. Det passer meget fint sammen med, at egetræet er fra bæredygtige plantager i EU. De diagonalt savede ovntørrede planker er med båndsavet overflade. Det giver et rustikt maritimt udseende, som falder godt ind i havnemiljøet,” siger Søren Gøttrup, der er direktør i og medejer af Skovtrup.

Grundlagde virksomhed

Han er egentlig uddannet maskinmester og grundlagde Skovtrup sammen med kollegaen Jon Skovhus i 2002, efter de begge var vendt hjem efter flere års arbejde i udlandet.

Ifølge Skovhus-direktøren kan det maritime kulturcenter trods havnebeliggenheden se frem til mange år med sin alternative træbeklædning.

”Egetræ er ekstremt holdbart, når andelen af kernetræ er 100 pct. som i dette tilfælde. Egetræ har desuden et højt indhold af naturlige garvesyrer, der slår svampe ihjel. Ifølge langtidsforsøg på Teknologisk Institut er holdbarheden ved fugtkontakt således på mellem 18 og 25 år,” forklarer Søren Gøttrup.

Fravælger tropisk træ

Skovtrup har helt fravalgt at sælge tropiske træsorter og trykimprægneret træ.

”Den bedste måde at begrænse rovdrift i regnskovene og brugen af giftigt, trykimprægneret træ, er derfor at finde et alternativ – og der er robinie (et træ i ærteblomst-familien, også kaldet uægte akacie, red.) og egetræ oplagt. Det gror i Europa, og vi køber det fra plantager i Slovakiet, Ungarn, Tyskland og Polen,” fortæller Søren Gøttrup.

Det projektforslag, der nu står som en færdig formidlingsbygning, er udformet som en kæmpemæssig bølge, der strækker sig ud i Mariager Fjord langs Søndre Kaj på Hobros havn. På den måde bliver bygningen i sig selv et vartegn for kulturcentret, samtidig med at den illustrerer forbindelsen mellem by og fjord.

Fonden Realdania har støttet opførelsen af Hobros nye kulturcenter med 9 mio. kr. Desuden er der fundet finansiering fra EU via græsrodsorganisationen LAG Himmerland og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram, Det Obelske Familiefond, Region Nordjylland og Mariagerfjord Kommune. Den samlede budgetramme er 16,5 mio. kr.

Mariagerfjord Kommune er udvalgt som en af landets otte kulturarvskommuner.

kibe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172