23948sdkhjf

Digitale værktøjer syner forsvarets bygninger

Mobile løsninger via tablets hjælper arkitekter og ingeniører til overblik over mere end to mio. kvadratmeter bygninger
Papir og kuglepen er droppet ved det igangværende og meget omfattende syn af Forsvarets mange bygninger.

Registreringerne foregår digitalt på en tablet, og det sparer ifølge arkitekt Sammy Kiraz fra H-Arkitekter og projektleder Jesper Andersen fra rådgivervirksomheden Niras både tid og giver bedre data

Med en tablet i hånden er Jesper Andersen på bygningssyn på Søværnets Sergent- og Grundskole i Frederikshavn, spejdende efter en krakeleret facade, et vindue, der hænger i hængslet, og et tag med defekte nedløbsrør.

Han går rundt om bygningerne og studerer facader, vinduer og tage. På sin tablet registrerer han synlige skader med et it-værktøj, det såkaldte smartinspect, og ofte snupper han også lige et billede.

Hurtig datafangst i felten

Hjemme igen på kontoret i Allerød eksporterer Jesper Andersen alle observationer til excel, så han let kan kvalitetssikre, prissætte og prioritere dataene.

Den mobile registreringsløsning fungerer online såvel som offline og er derfor velegnet til store bygningssynsopgaver langt væk fra skrivebordet.

Styring af skabeloner

Arbejdet udføres i samarbejde med H+Arkitekter.

Her mener projektleder Sammy Kiraz at det er en fordel, at man i værktøjet selv kan styre, hvordan skabelonerne skal se ud. Skal han for eksempel bruge en ny rullemenu, er det bare at kontakte rådgivervirksomheden.

”Det højner kvaliteten af arbejdet,” siger han.

Niras har udviklet it-værktøjet til at indsamle og registrere data.

”Vores kunder bruger det til en række opgaver. Nogle fotograferer brønddæksler, andre indrapporterer radonmålinger i etagebyggeri eller registrerer bevaringsværdige bygninger. Der er reelt ingen grænser for, hvad det kan bruges til,” sig smartinspect-ansvarlig Jens Henrik Hosbond fra Niras

Tid og kvalitet

Tid og kvalitet er to vigtige faktorer på en opgave, der omfatter 2.300.000 kvm forsvarsbygning og 4.500.000 kvm anlæg fordelt på 279 destinationer i Danmark fra Bornholm til Skagen.

”Du kan tage billeder med GPS-koordinater, filtrere data i regneark og skabe gode skabeloner, så tingene ser ens ud hver gang, du afleverer rapporterne til kunden,” siger Jesper Andersen.

De registrerede vedligeholdsaktiviteter overfører og afrapporterer Jesper Andersen i Forsvarets såkaldte SAP-vedligeholdelsesystem Demars.

Derefter kan Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse let prioritere, hvilke bygninger og anlæg, der står først i rækken til en kærlig renoveringshånd.

Omfattende bygningssyn
Niras har som totalrådgiver, og med H+Arkitekter som underrådgiver. indgået aftale om bygningssyn af alle Forsvarets ikke-fredede bygninger. Aftalen løber over fire år og omfatter 2.300.000 kvm bygning og 4.500.000 kvm anlæg.
Niras og H+Arkitekter har tidligere løst tilsvarende opgaver sammen blandt andet for Bygningsstyrelsen. Synet omfatter afhjælpende, forebyggende og oprettende vedligehold inden for en ti-årig horisont på ud- og indvendige bygningsdele og omkringliggende arealer med fast belægning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125