23948sdkhjf

Cubo Arkitekter skal indtage Nyborg Slot

Kulturarvsprojektet for Nyborg Slot er med et budget på en kvart mia. kroner det største af sin art i nyere tid
Onsdag blev Cubo Arkitekter kåret som vinder af arkitektkonkurrencen om Nyborg Slot - et af de mest omfattende restaurerings- og byggeprojekter af sin slags i mange år. Og det største på Nyborg Slot siden Christian III’s tid.

Nyborg Slot og by spiller som middelalderlig hovedstad en vigtig rolle i danmarkshistorie, hvor borgen var bindeled mellem Øst- og Vestdanmark.

Projektet omfatter en væsentlig restaurering - til en samlet sum af cirka en kvart mia. kroner - af det nuværende borganlæg og tilføjelse af en borgfløj, der skal rumme et nyt formidlingscenter, samt en fortolkning af en ringmur, som gør det tydeligt, at Nyborg Slot var en fæstning.

En ny broforbindelse til slottet skal give de besøgende en forståelse for, hvordan man engang ankom til borgen.

”Vinderforslaget styrker fortællingen om en enestående epoke i den danske historie og sætter Nyborgs unikke kulturarv på det internationale landkort”, siger kulturminister Bertel Haarder (V) om projektet.

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs, stemmer i:

”Projektet bearbejder på fornem vis slot og omgivelser til et samlet, smukt og vel tilrettelagt kulturarvsområde til glæde for hele landet. Med den nye multifunktionelle udformning skaber torvet en fantastisk ramme om byens mange arrangementer, og bidrager stemningsfuldt til byens hverdagsliv”.

Vil føle sig velkomne

Også Henrik Tvarnø, direktør for A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, er glad:

”En omhyggelig restaurering af de eksisterende bygninger har længe været et stort ønske. De besøgende vil nu føle sig velkomne, både i tårnet og i kongefløjen. Hele anlægget får ny kraft og binder byens torv og slottet sammen”, siger han i en pressemeddelelse, hvor også filantropidirektør i Realdania Anne Skovbro siger:

”Med udviklingen af slottet til en ny kulturhistorisk attraktion skabes både arkitektonisk og formidlingsmæssigt noget enestående. Vinderprojektet skaber en samlet helhed af nyt og gammelt og slot og by, hvor det nye besøgscenter bliver en stærk driver for udvikling i Nyborgområdet”.

Udstillingsfløjen kommer til at ligge vinkelret på den eksisterende kongefløj og vil fungere som den fremtidige hovedindgang for besøgende. Kongefløjen og vagttårnet restaureres og tilføjes brandsikring, opvarmning og handicapadgang.

Sammenhængende område

Slotsholmen og slotskvarteret kommer ifølge arkitekterne til at fremstå som et sammenhængende område, der styrker oplevelsen af Nyborgs særlige historie som fæstningsby.

Museumsdirektør for Østfyns Museer, Erland Porsmose, siger:

”Med vinderprojektet bygges nyt og historisk sammen til en helhed, der styrker forståelsen af dette unikke sted i danmarkshistorien: Danehofslottet i Nyborg. På museet ser vi frem til at kunne skabe en engageret formidling for alle”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.376