23948sdkhjf

Storrummet deler vandene – og stressniveauet

Entreprenørvirksomheden NCC vil skaffe sig yderligere viden om rammerne for arbejdsliv i åbne kontorlandskaber
Entreprenørvirksomheden NCC har spurgt over 4.000 ansatte og selvstændige i Sverige, Norge, Danmark og Finland om deres arbejdsplader.

Kun tre ud af ti mener, at deres arbejdsplads er udformet til at understøtte kommunikation og kreative møder.

”At arbejde hjemmefra fremhæves ofte som måden at opnå den rette work-life balance. Og ud fra et miljømæssigt perspektiv er det godt at skære ned på transport til og fra arbejde. Men udbredelsen af hjemmearbejde kan komme til at koste i form af mindsket kreativitet og fællesskab”, siger Ole Faurby, adm. direktør i NCC Property Development.

Mest kreative er vi, når vi taler med kolleger. 54 procent oplyser, at de fleste jobrelaterede idéer opstår i de spontane møder med kolleger.

”Vores undersøgelse peger på, at kontoret er det primære sted for skabelsen af de idéer, og at mødet mellem kolleger både er vigtigt og ønskeligt”, siger Ole Faurby.

Det afspejler sig da også i mange nyere arkitekttegnede kontordomiciler, hvor de åbne rum ofte er tænkt ind, så de spontane møder fysisk kan hjælpes på vej.

Den vigtige samtale

40 procent siger i NCC-undersøgelsen, at det, de værdsætter mest i deres arbejdsmiljø, er at kunne kommunikere med kollegerne. Det værdsættes højere end stille arbejdsrum, lavere støjniveau, uddannelsesmuligheder eller endda fleksible arbejdsopgaver.

”Ledere i denne type virksomheder burde arbejde på at udforme lokaler, så de gavner trivsel og medarbejdernes kreativitet”, siger Ole Faurby.

Ifølge dagbladet Politiken satser NCC på at skaffe sig yderligere viden om arbejdslivets vilkår i åbne kontorlandskaber, som virksomheden selv praktiserede, da den sidste år skulle indrette sit hovedsæde i Søborg i det nordvestlige København.

NCC er derfor tæt på at indgå en aftale med Thomas Toft, der er specialist i kommunikation i kontorlandskaber, om et treårigt erhvervs-ph.d.-stipendium.

Positive og negative tilgange

Tilsvarende projekter er før blevet udført.

Jan Pejtersen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og forfatter på undersøgelsen ”Indeklima og psykosocialt arbejdsmiljø i celle-, flerpersons- og storrumskontorer”, hvor 2.300 kontoransatte i 22 bygninger blev undersøgt, siger til videnskab.dk:

”Der er to forskellige tilgange. Den positive er baseret på de bedre sociale relationer mellem medarbejderne, og derigennem en større jobtilfredshed. Det skyldes, at den øgede tilgængelighed mellem medarbejderne giver bedre samarbejde. Den negative bygger på, at personer, der arbejder i storrum, mangler fred og derfor får færre sociale relationer og dermed en lavere jobtilfredshed. Det skyldes, at man er bange for at forstyrre hinanden og kan føle sig overvåget.”

Ifølge Jan Pejtersen klager mange typisk over støj og manglende privathed. Det er især andre folks tale og ringende telefoner, der er generende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14