Nyt fokus på energiforbrug og produktivitet
Partnerskab vil med et samlet projektbudget på 81 mio. kroner sænke energiforbruget og højne produktiviteten ved renoveringer. Det skal ske med et samarbejde over fire år med alle i byggeriets værdikæde
Der er med andre ord brug for en massiv indsats for at få bygningsmassen opgraderet, og det er motivationen for et nyt partnerskab ved navn Renovating Buildings Sustainably.
50 procent lavere energiforbrug efter renovering, 30 procent mindre ressourceforbrug ved renovering og 20 procent øget produktivitet i renoveringsprocessen. Det er de ambitiøse mål, som partnerskabet - der de næste fire år får et projektbudget på 81 mio. kroner at arbejde med - vil opnå.
Visionen er at skabe et bredt samarbejde i byggebranchen og forene renovering med god, bæredygtig forretning.
Alle led i værdikæden
Derfor består partnerskabet af alle led fra byggeriets værdikæde, og det er netop det brede, tværfaglige samarbejde, som skal være med til at sikre, at målene bliver indfriet, lyder det i en pressemeddelse fra Innovationsfonden, der har investeret 35 mio. kroner i projektet.
Det er desuden medfinansieret af både Grundejernes Investeringsfond og Realdania.
De første bånd til partnerskabet blev knyttet i Innovationsnetværket InnoByg, som var med til at sikre den brede forankring i værdikæden. Der har især været fokus på virksomhedsopbakning, men også Dansk Byggeri, BL, Miljøstyrelsen, Trafik- og Byggestyrelsen, Energistyrelsen, Udlændige-, Integration- og Boligministeriet støtter partnerskabet.
Ikke tradition for innovation
To af virksomhederne i Renovating Buildings Sustainably er Saint Gobain og NCC.
Sektionsdirektør i NCC Hans Blinkilde har været med fra begyndelsen:
”I byggebranchen har der ikke været stor tradition for innovation. Med støtte fra Innovationsfonden vil vi sammen arbejde for at udvikle en række nye bæredygtige servicer, ydelser og produkter til gavn for både brugere, industri og samfundsøkonomi”, siger Hans Blinkilde.
Almennyttigt i fokus
Partnerskabet har udvalgt almennyttigt boligbyggeri fra 1960’erne og 1970’erne som særligt indsatsområde. Man ser blandt andet på mulighederne for at udvikle rammevilkårene og organiseringen af et byggeprojekt, så det bliver nemmere for bygherre at igangsætte en renovering.
Et andet område er dokumentation og styring af en renovering, så det bliver enkelt at dokumentere effekten, for eksempel i forhold til at sikre et sundt indeklima.
Bygningsejerne stiller bygninger til rådighed til fuldskalademonstration, og virksomhederne bruger deres erfaring til at sikre gode løsninger.