23948sdkhjf

Arkitektpriser til multisal og skybrudsløsninger

De københavnske arkitekturpriser Store Arne og Lille Arne gik til Falkonergårdens Gymnasium og til Københavns Kommune for indsatsen mod klimaforandringer
Der findes mange arkitekturpriser. Nogle giver mange penge, andre verdensomspændende hæder og berømmelse.

Og så er der Store Arne og Lille Arne; Arkitektforeningens københavnerafdelings priser, der gives til udførte værker, som har løftet arkitekturen i Storkøbenhavn. De er opkaldt efter designfyrtårnet Arne Jacobsen og er særligt attraktiv for danske arkitekter, fordi branchefolk hædrer branchefolk.

I år gik Store Arne til den nye multisal til Falkonergårdens Gymnasium af Falko Arkitekter ved professor Tage Lyneborg, Høgni T. Hansen og Carl Th. Lyneborg.

Læs også: Arkitektpriser: Hyldest til København

Den blev uddelt fredag i sidste uge ved Arkitektforeningen Københavns nytårskur.

Aflæser omgivelserne

Den nye tilbygning blev tildelt hovedprisen for sit smukke arkitektoniske greb, hvor nyt og gammelt understøtter hinanden, og hvor arkitektonisk stædighed og omtanke skinner igennem.

Læs også: Forskerboliger og nytænkt kirke er i arkitekturens verdensklasse

”Tilbygningen aflæser respektfuldt værdierne i den eksisterende bygningsmasse, samtidig med at grebet er moderne, funktionelt og indlevet. Multisalens velovervejede materialebrug og gennemtænkte plan vil give Falkonergårdens elever glæde i mange år fremover”, lød det fra juryen, da Falko Arkitekter modtog prisen for et projekt med forståelse for omgivelserne.

Videnskabeligt til værks

Lille Arne, som gives til mindre værker og initiativer, ikke-realiserede projekter, skæve idéer og unge tegnestuer, gik i år til Københavns Kommunes skybrudsplan og strategiske indsats mod fremtidige klimaforandringerne.

Merværdi for byens borgere

”Ved at gå faktuelt og videnskabelig til opgaven er det lykkedes Københavns Kommune at skære i projektomkostningerne og undgå skjulte, dyre ingeniørtekniske løsninger. Merværdien er øget for byens borgere gennem nye, attraktive byrum”, lyder det blandt andet i motiveringen for valget fra dommerne.

Skybrudsplanen ligger dermed i forlængelse af kommunens fokus på gode byrum, og gør København til en foregangsby på området.

”Derfor glæder vi os til de næste 20 år, hvor der skal bruges næsten 12 mia. kroner på projekterne, så København kan blive ved med at være en sikker, beboelig og levende by drevet af grøn vækst”, lyder det fra Arkitektforeningen.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141