23948sdkhjf

Arkitekter finder værdi i udtjente industrilandskaber

Landskabsarkitekter forvandler tilsyneladende værdiløse, udtjente industriområder og andre udfordrede områder, der med stor fordel kan inddrages i nye attraktive og grønne byrum
Genbrug kan være vejen frem.

Udtjente industriområder findes overalt i den vestlige verden, ofte med en central placering og hvor byens vækst presser sig på.

Bygherrer, planlæggere og landskabsarkitekter sprøger derfor sig selv, hvordan man kan designe med dét, der allerede er og finde værdi i det tilsyneladende værdiløse.

Skelsættende projekter

Med udgangspunkt i Landschaftpark Duisburg-Nord fra begyndelsen af 1990erne, har landskabsarkitekt Ellen Braae undersøgt 15 skelsættende europæiske forvandlingsprojekter, og sætter tidligere industriområder ind i en større by-, landskabs- og kulturarvsmæssig sammenhæng.

”Gennemgangen af de 15 projekter illustrerer samlet set mange måder, hvorpå vi vurderer værdien af et industriområde og hvordan det sættes i spil i en efterfølgende udvikling, for eksempel til nyt boligområde og kulturområde”, siger Ellen Braae, som er professor i landskabsarkitektur, teori og metode på Københavns Universitet, og på konferencen Byens Gulv (se også side 11) give indsigt i transformationsprocessen.

Projekterne præsenteres i bogen Beauty Redeemed (2015), der med afsæt i disse projekter formulerer en egentlig transformationsteori og paradigmer for relationen mellem fortid, nutid og fremtid.

På konferencen vil også det nye Urban Media Space, Dokk1 i Aarhus, komme til debat.

Udover at være et prisvindende byggeri, er det forsynet med en belægning i særklasse, der består af betonfliser i størrelse XL, nærmere betegnet 40x25x200cm.

Fliser i så stor størrelse er der ikke mange, som har erfaring med, og der er derfor gjort særlig meget ud af dimensioneringen.

Design af belægning

Der er kommet et udbredt ønske om at anvende store fliser, også til trafikerede belægninger, men på grund af de manglende erfaringer, giver det ofte udfordringer at få dimensioneret fliser, der giver en belægning der opfører sig som ønsket.

På Byens Gulv 2016, vil arkitekt Kristine Jensen fra Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue give indblik i baggrunden for det valgte design af belægninger til Urban Media Space, som hun finder velegnet til stedet, og civilingeniør Ph.D. Christian Busch, fra Sweco Danmark, vil uddybe de tekniske aspekter og udfordringer, der opstår, når der skal anvendes fliser i str. XL – hvordan opfører de sig under trafik og hvordan regner man på dem?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156