23948sdkhjf

Byggeloven på det politiske tapet

Fremover skal virksomheder kunne blive certificeret til at tage sig af den tekniske byggesagsbehandling. Formålet er at fremme væksten i byggeriet
I går var den nye byggelov på den politiske dagsorden.

Lovforslaget har til formål at fremme effektivitet og vækst i byggeriet samtidig med, at det implementerer dele af regeringens udspil ”Vækst og udvikling i hele Danmark”.

Med lovforslaget foreslår regeringen, at transport og bygningsministeren kan fastsætte regler om en certificeringsordning, så den tekniske byggesagsbehandling fremover kan varetages af virksomhederne selv.

I dag er det kommunerne, der foretager vurderingen af de tekniske forhold og det medvirker ifølge regeringen til at forlænge og komplicere byggesagsbehandlingen. I stedet skal virksomheder kunne certificeres til, at udarbejde dokumentation for, at de relevante tekniske bestemmelser i bygningsreglementet er overholdt.

Flere niveauer

Erhvervspolitis chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, vurderer, at en bred gruppe af virksomheder vil kunne foretage den tekniske byggesagsbehandling. Han ser gerne, at der bliver lavet flere niveauer af certificeringer.

”Ordningen bør udformes, så virksomhederne kan blive certificeret til at behandle flere typer af byggeri. Nogle virksomheder vil kunne foretage den tekniske byggesagsbehandling i forhold til mindre byggeri, mens andre vil kunne certificeres til store opgaver - eksempelvis sygehusbyggeri”, siger han.

Rådgivere og entreprenører

Det er især de rådgivende ingeniørvirksomheder, arkitektvirksomhederne og de større entreprenørvirksomheder, som Torben Liborius, ser som oplagte, til at behandle byggesager.

”Det vigtigste at opnå med det her lovforslag er, at den samme opgave ikke skal regnes igennem for mange gange. Det er dog vigtigt, at være opmærksom på habilitet. Man skal som virksomhed ikke kunne kontrollere eget arbejde”, siger han.

Indførelsen af en certificeringsordning medfører ikke ændringer i kommunens varetagelse af de bebyggelsesregulerende samt planmæssige forhold.

Ændringer i byggeloven
Det foreslår regeringen:
Transport- og bygningsministeren kan fastsætte regler om en certificeringsordning. I stedet for, at kommunerne fortsat står for den tekniske byggesagsbehandling, kan virksomheder certificeres til, at udarbejde dokumentation for, at de relevante tekniske bestemmelser i bygningsreglementet er overholdt. Udgangspunktet for implementeringen af certificeringsordningen vil være, at det nuværende sikkerhedsniveau i byggeriet fastholdes.
Det forslås desuden, at det fremover skal være frivilligt for en bygherre at tegne byggeskadeforsikring ved opførelse af udlejningsejendomme. Baggrunden for dette er, at det kun er ejeren af en bygning, der kan påberåbe sig forsikringen, samt at lejeren allerede er beskyttet af de almindelige lejeregler.
Det foreslås for det tredje, at al brandlovgivning om indretning og drift af bygninger, hvor der er et særligt hensyn til personsikkerheden, samles i byggeloven. Brandsikringen
af en bygning reguleres i dag i to forskellige lovgivninger, hvilket kan gøre byggesagsbehandlingen unødig kompleks.
Endeligt foreslås det, at kommunerne kan opkræve et mindre, fast gebyr ved alle typer byggesager, såfremt byggesagsbehandlingen ellers er gratis. Bestemmelsen erstatter
kommunernes nuværende mulighed for at undtage mindre bygninger fra reglerne om opkrævning af gebyr efter tidsforbrug.
Kilde: Ft.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119