23948sdkhjf

Ledigheden falder - men ingen fare for mangel på arbejdskraft

Byggeriet har en stor arbejdskraftreserve i mange byggefagligt uddannede i andre brancher - samt mulighed for at rekruttere i udlandet
Arbejdsløsheden i bygge- og anlægsbranchen fortsætter med at falde. Ledigheden blandt branchens timelønnede er i december opgjort til 4,2 procent. Det er laveste december-ledighed siden 2007, hvor ledighedsprocenten var opgjort til 3,2 procent.

Trods den gode udvikling med fald i ledigheden over de seneste par år, er der ifølge branchens store organisationer ingen nærliggende fare for mangel på arbejdskraft.

”Den lave ledighed er en positiv historie. Man bør glæde sig over, at mange er flyttet fra dagpenge til løn og ikke lede efter håret i suppen”, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, der har opgjort ledighedstallene på baggrund af tal fra fem a-kasser med håndværkere og bygningsarbejdere som medlemmer.

Selv om beskæftigelsen i byggeriet har været stigende de seneste to år og ikke mindst sidste år og nu senest er opgjort til 160.000 personer, bør det ikke give anledning til bekymring i virksomhederne om ikke at kunne få den nødvendige arbejdskraft.

”I forhold til da det gik stærkest, ligger beskæftigelsen i dag cirka 35.000 personer lavere. Mange har fundet andre veje og er nu beskæftiget i andre brancher. Flere end halvdelen af dem, der har en byggefaglig uddannelse, arbejder i andre brancher. Hvis man kan flytte bare to-tre procent af dem tilbage til byggeriet, betyder det, at byggeriets arbejdsstyrke vil vokse med 2.500-3.500 personer. Byggeriet har med andre ord en kæmpe arbejdskraftreserve”, siger Gunde Odgaard.

Arbejdsmarkedet er globalt

Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri, er heller ikke bange for, at byggeriet vil komme til at mangle arbejdskraft, hvis de seneste to års fremgang fortsætter.

Ganske vist melder en del virksomheder i Danmarks Statistiks spørgeskemabaserede konjunkturbarometer om begyndende mangel på arbejdskraft, men det vurderes, at der er tale om specialiseret arbejdskraft, eksempelvis ingeniører.

”Generelt behøver virksomhederne ikke frygte, at de ikke kan få de medarbejdere, de har brug for. Der er et stort potentiale af håndværksuddannede i andre brancher, ikke mindst i industrien. Samtidig er vi en del af et globalt arbejdsmarked. Det er fortsat økonomisk attraktivt for udenlandsk arbejdskraft fra eksempelvis Polen og Tyskland at arbejde i Danmark, så der er absolut ingen grund til at frygte flaskehalse”, siger Finn Bo Frandsen.

Der skal tænkes langsigtet

De lysere tider for byggeriet afspejles blandt andet ved større omsætning og tykkere ordrebøger. Gennemsnitligt har virksomhederne i bygge og anlæg således ordrer til 4½ måneders arbejde.

”Der er mere gang i den derude, og det stiller nye krav til virksomhederne, når de skal rekruttere. Det kan godt være, at man ikke kan forlade sig på sjakkenes selvsupplering, men er nødt til at være mere opsøgende, lave opslag, benytte jobcentrene og i det hele taget være tidligere ude end hvad der har været nødvendigt de seneste år. Samtidig skal virksomhederne tænke i at fastholde medarbejderne og ansætte lærlinge for også at have arbejdskraft på længere sigt”, siger Gunde Odgaard.

Den laveste ledighed findes blandt elektrikerne med 1,4 procent og blandt vvs’erne med 2,6 procent.

Det giver heller ikke installatørernes brancheorganisation Tekniq bekymringer om manglende arbejdskraft.

Adm. direktør Niels Jørgen Hansen peger på, at installationsbranchen beskæftigelsesmæssigt fortsat er en del under niveauet i 2007 og 2008

”Det handler om at virksomhederne bliver endnu bedre til at fastholde medarbejderne og om nødvendigt trække nogle af de folk tilbage, som forlod branchen under krisen”, siger Niels Jørgen Hansen.

Fakta
Den samlede ledighed for de timelønnede i byggeriet er i december 2015 opgjort til 4,2 procent mod 5,7 procent året før.
Elektrikerne har laveste ledighed på 1,4 procent (2,1)
3F’ernes ledighed er opgjort til 5,0 (6,4)
Malerne har højeste ledighed på 9,1 procent (11,6).
Samlet er 3.581 ledighedsforsikrede uden arbejde.
I alt er 84.500 bygningsarbejdere medlem af de traditionelle fagopdelte a-kasser. I 2007 var det tilsvarende tal 121.000.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111