23948sdkhjf

Bygherrers fund giver ny og nyttig viden

I 2015 blev vi klogere på vikingernes vinproduktion, Grathe Kapel og våben - takket være ansvarlige bygherrer
Kulturstyrelsens liste med 2015’s arkæologiske fund giver igen ny viden om dramatiske perioder i danmarkshistorien. Men nye fund fra 2015 tyder på, at der også var fredelige stunder, hvor der var tid til at nyde et horn rødvin, ind imellem plyndringer og krige.

I 2014 bød Kulturstyrelsens liste med de 10 mest bemærkelsesværdige fund på ”Danmarks ældste bryghus”. I 2015 byder listen på mulige spor efter landets måske første vinproduktion.

Det er nemlig fastslået, at landets foreløbig ældste vindruekerner er fra vikingetiden. Fundet stammer fra Tissø på Vestsjælland, hvor Nationalmuseet og Museum Vestsjælland har udgravet to formodede kongsgårde. Samtidig beretter frankiske skriftlige kilder, at vikingerne på togter rundt i Europa var glade for vin, så måske har de også forsøgt sig med produktion.

Grathe Kapel

Det er blandt andet bygherrerne, der kan takkes for den nye viden om fortiden, forklarer Dorte Veien Christiansen, kontorchef i Kulturstyrelsens fortidsmindekontor.

”Fundene på listen giver os ny viden takket være dygtige amatørarkæologer, museer og bygherrer, der har vist stor omsorg og stort ansvar for den fælles fortid, hvad enten den er dukket op ved planlagte arkæologiske udgravninger, et lykketræf eller amatørarkæologers søgning på pløjemarker”, siger hun.

Ved en anden udgravning ved Grathe Hede ved Silkeborg kunne Museum Silkeborg nøjagtigt fastlægge placeringen af det gamle Grathe Kapel, hvor kong Svend 3. i år 1157 blev slået af Valdemar, der hermed blev konge. Med den nye viden om kapellets og kirkegårdens nøjagtige udbredelse rejser sig også nye spørgsmål om, hvem der rejste kapellet ved begyndelsen af Valdemartiden.

På havets bund ved Orehoved Havn ved Falster og i mulden ved Boest i Midtjylland dukkede desuden usædvanligt mange og velbevarede våben op. Marinarkæologer fandt på fem meters dybde mange spor fra Kongemosekulturen heriblandt 270 pilespidser. Og ved Boest fandt man fem pragtøkser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.422