23948sdkhjf

Model for New Yorks grønne vold er klar

Frem for at holde vandet ude med høje mure byder fremtidens beskyttelse af storbyer på opsugende løsninger. Den danske tegnestue BIG er med sine grønne volde i New York et eksempel på kreativ skybrudssikring
Da orkanen Sandy 29. oktober 2012 gik i land på den amerikanske østkyst blev mindst 162 mennesker dræbt.

Det gik blandt andet hårdt ud over New York, hvor størstedelen af de 48 dødsofre i storbyen druknede eller mistede livet som følge af væltede træer. Atter andre blev dræbt ved kontakt med vand, som knækkede elkabler var faldet ned i.

Det må aldrig ske igen, besluttede bystyret, der for cirka halvandet år siden var med til at udpege den danske tegnestue BIG som vinder af en internationale arkitektkonkurrence.

BIGs projekt ”BIG U”, er nu i fuld gang med for alvor at blive skitseret. Og planen går i korte træk ud på at bygge en grøn vold rundt om millionbyens centrum.

Det skal blandt andet ske ved at kombinere lokal håndtering af regnvand og oversvømmelser i Lower Manhattan med byudvikling og anlæggelse af rekreative områder, hvor borgerne kan mødes.

Lettere tilgængelighed

Med en placering ned til vandet kunne området Lower East Side være et af New Yorks mest eftertragtede områder. Både mod syd og øst er der udsigt ud over East River til Brooklyn. Kvarteret er dog, som Politiken skrev 25. december, domineret af sociale boligbyggerier, og lige nu er det svært at komme ned til parken ved vandet.

Det vil de danske arkitekter og byplanlæggere lave radikalt om på.

Og efter en del lokal modstand er der nu ganske mange newyorkere, der byder ”den skandinaviske model” velkommen.

Ny infrastruktur

Et af kodeordene er grønne volde, der bliver brikker til udviklingen af en ny type infrastruktur, der til forskel fra nu ikke vil skabe en opdeling mellem by og havn, men - ifølge de danske arkitekter - tilbyde sociale og miljømæssige faciliteter.

Parken ligger i forvejen næsten to en halv meter over vandet i East River, men voldene skal nå op i den dobbelte højde for at sikre byen mod såkaldte 100 års-storme, som Sandy.

Voldsomme regnskyl, som vi også har set i Danmark, viser i øvrigt, at 100-års tabellen måske i disse år skal skrives om, da disse hændelser kommer med kortere og kortere intervaller.

Frustrationer

Intet område i New York har så mange sociale boligbyggerier som Lower East Side. Blandt andet derfor bliver første del af the BIG U bygget her.

Det er en kongstanke hos BIG at bygge ”social infrastruktur”, i dette tilfælde smukkere parker og lettere adgang til vandet.

BIG har haft møder med mange lokale organisationer, og velvilligheden er stor, men pengemangel er dog noget, der ifølge Politiken kan ødelægge drømmen om ”The Dryline”, som projektet også kaldes.

En mia. dollars

Det amerikanske boligministerium har givet over 2,3 mia. kr. til New York for at finansiere den første del, der har byggestart i 2017 og som løber langs Lower East Side.

I august meddelte borgmester Bill de Blasio, at byen har fundet 100 millioner dollars til næste del, men i alt lyder regningen på lidt over en milliard dollars for de første tre etaper.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156