23948sdkhjf

Anbefaling: Udbyd så udlandet kan være med

Sygehusentrepriser bør have en størrelse, så også udenlandske entreprenører bliver interesserede, lyder anbefaling fra konsulenthus til Danske Regioner
Fremtidige udbud i forbindelse med kvalitetsfondssygehusene bør have en størrelse, som gør dem økonomisk attraktive for udenlandske entreprenører.

Sådan lyder en af anbefalingerne i en evalueringsrapport, som konsulenthuset EY (Ernest & Young) har udført for Danske Regioner.

I rapporten konkluderer man, at der generelt er få bydere på store danske byggeentrepriser, herunder sygehusbyggerierne.

”Alt andet lige vil dette medføre mindre konkurrence og dermed risiko for højere priser for bygherre”, hedder det.

Samtidig noterer man, at efterspørgslen stiger markant på byggeprojekter over 50 mio. kroner de kommende år med risiko for, at ”projekternes oprindelige omfang ikke kan realiseres inden for den givne anlægsramme”.

Ifølge evalueringen ville det være nærliggende, at udenlandske entreprenører blander sig i tilbudsgivningen, når den hjemlige konkurrence er svag. Man konstaterer imidlertid, at det har været ”yderst begrænset” med udenlandske samarbejdspartnere på kvalitetsfondsprojekterne samt at meget få udenlandske entreprenører i det hele taget har givet tilbud. Som mulige forklaringer peger man på de danske udbudsregler, et fremmed aftalegrundlag (AB-systemet), det danske voldgiftssystem samt de relativt små entreprisestørrelser.

Begrænsede muligheder

Ifølge evalueringsrapporten er der grænser for, hvad projektledelserne på supersygehusene kan gøre for at håndtere de markedsmæssige udfordringer. Man kan som nævnt udbyde opgaverne i en størrelse, som gør dem økonomisk attraktive for udenlandske entreprenører enten alene eller via samarbejder med eksempelvis danske leverandører. Desuden bør udbudsstrategien sikre, at der ikke opstår en interessekonflikt mellem udbudsform og de udenlandske leverandører.

Rapporten opfordrer også til at ”sikre en større grad af balance og realisme i budgetteringen i forhold til det marked, licitationen foregår i”.

Det er ikke en ny problematik, som EY og Danske Regioner rører ved. Bygherreforeningen konkluderede i en større rapport sidste år, at de danske entreprenører ikke har en kapacitet, der modsvarer efterspørgslen.

Bygherreforeningen lancerede i sidste måned sammen med en række andre aktører en ny platform for de store byggeprojekter, en såkaldt byggepibeline. Den skal øge den udenlandske interesse for store danske byggeprojekter og i øvrigt give bygherrerne bedre planlægningsmuligheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094