23948sdkhjf

Lufthavnsfinger hærder hurtigt

Naturstensklæber i samspil med naturstensfuge giver en fiberforstærkning, der gør gulvet i ny lufthavns-finger i stand til at absorbere bygningens bevægelser - uden risiko for senere reparationer
Udvidelsen af den såkaldte Finger C i Københavns Lufthavn Kastrup er opført med carrara-marmor på gulvene.

Og her har projektets arkitekt, schmidt hammer lassen architects, trukket på producenten Ardex - som er blandt de førende inden for hurtigt hærdende og hurtigt tørrende materialer til gulv- og vægopbygning - for at sikre en gulvopbygning, der tager højde for bygningernes store bevægelser – og samtidig lader marmorgulvene bevare deres hvide farve.

I 2013 vandt arkitekterne sammen med Moe og Brødsgaard lufthavns-konkurrencen med en idé om at nyfortolke arkitekturen i et søjlebåret byggeri præget af spil mellem lys og skygge samt kvalitetsmaterialer fra inderst til yderst.

Meget store spænd

”Byggeriet er opført på få søjler med meget store spænd. Det skaber optimale betingelser for servicering af flyene, at lufthavnens bagage- og servicevogne nemt kan køre under bygningerne. Men der ligger også en hilsen til vores nordiske arkitekturarv, idet vi har fokuseret på at få bygningerne til at fremstå meget lette, lyse og indbydende”, fortæller sagsarkitekt Mads Dyssel Engel fra schmidt hammer lassen.

Gulv optager bevægelser

Blandt de mange indendørs løsninger er gulvbelægninger i italiensk carrara i lounge-områder og på gangarealer.

Marmoren er ikke kun valgt for sin åretegnede overflade, der patinerer flot med tiden, men også på grund af sin høje slidstyrke. Gulvene er således næsten vedligeholdelsesfrie og lette at rengøre.

En af udfordringerne var dog, at den hårde marmor ikke formår at optage de bevægelser i bygningerne, der følger af de bærende søjlers store spænd.

Derfor rådførte schmidt hammer lassen sig fra projekteringens start med Ardex.

”Vi anbefalede at anvende vores egen naturstensklæber sammen med naturstensfuge. Klæberens fiberforstærkning gør - i kombination med den rette feltinddeling af flisegulvet - at underlaget bliver i stand til at absorbere bygningens bevægelser, uden risiko for revner i belægningen, siger teknisk konsulent Mikkel Falkenstrøm fra Ardex.

Ingen risiko for misfarvning

Ardex har erfaring med at arbejde med sarte natursten, hvor udtørringen af blandevandet kan risikere at misfarve eller danne udblomstringer på stenene. Den risiko er her elimineret, da blandevandet bindes krystallinsk frem for at udtørre gennem stenene.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141